Region: Hasiči rozvážejí antigenní testy pro školy (TV Západ)

Region: Hasiči rozvážejí antigenní testy pro školy (TV Západ)
Od pondělí 12. dubna se podle nařízení Vlády ČR měly navrátit děti do škol. Prozatím jen první stupeň a předškoláci. Podmínkou jsou antigenní testy. Ty po celé republice, stejně tak i v Karlovarském kraji distribuují hasiči.

„V Karlovarském kraji je v současnosti pandemická situace jedna z nejlepších v republice. Tím nejhorším jsme si, doufám, již prošli. Předpokládáme, že ode dneška naběhnou dané ročníky do škol tak, jak plánuje Ministerstvo školství,“ uvedl radní Karlovarského kraje pro školství Jindřich Čermák.

Členové Hasičského záchranného sboru ze svého skladu v Karlových Varech rozváželi balení testů na jednotlivé obce s rozšířenou působností s již vyznačenými školskými zařízeními. 

„Touto cestou se sluší poděkovat samozřejmě hasičům za pomoc. Od státu, ze skladu hmotných rezerv (Správa státních hmotných rezerv – pozn. redakce), jsme dostali 105 tisíc ks, které hasiči distribuují na ORPéčka, tedy na obce třetího typu, kde starostové je budou dále rozdělovat do svých škol a do škol v dalších obcích v tom daném obvodě. Předpokládá se samotestování samotnými studenty a žáky s tím, že to jsou testy s tím „šourátkem,“ jestli to takto mohu říci. Na středních školách předpokládáme, že žáci nebudou mít problém s testováním,“ vysvětlil radní. 

Žáci ve škole dvakrát týdně podstoupí antigenní test na covid. Podle Ministerstva školství není možné, aby si děti dělaly test samy doma. U testování dětí ve škole bude moci být jejich zákonný zástupce. Když dítě nebo jeho zákonný zástupce testy odmítne, zůstane doma. Pokud žákovi vyjde pozitivní test v pondělí, musí do karantény jen on. Jestliže bude pozitivní ve středu a bude to potvrzeno i testem PCR, karanténu čeká celá třída.

Zásoby antigenních testů v Karlovarském kraji zatím vystačí na rozjezd, pak se bude pokračovat v dodávkách i testování. 

Poznámka redakce: Užitečné odkazy na PDF ke stažení

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!