Region: Během akce Speed Marathon překročilo rychlost 187 řidičů

Region: Během akce Speed Marathon překročilo rychlost 187 řidičů
Na území Karlovarského kraje ve středu dne 21. dubna 2020 proběhla celoevropská dopravně bezpečnostní akce pořádaná organizací ROADPOL s názvem SPEED MARATHON, která byla zaměřena na kontrolu dodržování stanovených rychlostních limitů.

Do dopravně bezpečnostní akce byla zapojena také široká veřejnost, která měla možnost během měsíce února, navrhnout místa vhodná k měření rychlosti. Jednalo se o místa, která podle svého úsudku mohou občané považovat například za riziková.

Policisté v Karlovarském kraji návrhy občanů vyhodnotili a vybrali stanoviště, která dávají pro měření rychlosti smysl a jsou pro zastavení a následnou kontrolu bezpečná. Jednalo se o téměř 60 míst, na kterých v průběhu celého dne v určitou dobu měřili rychlost.

Do akce byly zapojeny přes čtyři desítky policistů Ti využívali veškerou měřící techniku, kterou Krajské ředitelství policie Karlovarského kraje disponuje. V průběhu celého dne zkontrolovali přes 430 vozidel a zjistili celkem 204 přestupků. I přesto, že široká veřejnost byla předem informována o stanovištích a o této akci, nejvyšší dovolenou rychlost překročilo celkem 187 řidičů. Ve 141 případech policisté s řidiči vyřešili přestupek uložením pokuty příkazem na místě a 46 porušení oznámili příslušnému správnímu orgánu k projednání.

Z počtu porušení je patrná neukázněnost řidičů motorových vozidel. Cílem této akce nebylo odhalit co nejvíce přestupků, ale upozornit na rizika, která s sebou nedodržování rychlosti přináší. Nedodržování rychlosti patří mezi druhou nejčastější příčinu dopravních nehod v Karlovarském kraji, při nichž dochází k těm nejvážnějším následkům, kterými jsou usmrcené osoby. V loňském roce bylo nepřiměřenou rychlostí způsobeno v našem kraji celkem 426 dopravních nehod, při kterých došlo k úmrtí 6 osob.

Dalšími zjištěnými prohřešky řidičů bylo například nepoužití bezpečnostních pásů nebo nevyhovující technických stav vozidel.

Policisté v Karlovarském kraji se budou i nadále věnovat dodržování stanovených rychlostních limitů během výkonu služby, ale i při speciálně vyhlášených akcích. 

mjr. Bc. Kateřina Krejčí

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!