Putovní hůl Klubu českých turistů přebírá Bělá nad Radbuzou

Putovní hůl Klubu českých turistů přebírá Bělá nad Radbuzou
Putovní hůl pro pořadatele Celostátního srazu turistů slavnostně převzali pořadatelé příštího srazu.

Symbolickou štafetu v podobě rozměrné sukovice v sále Zastupitelstva Plzeňského kraje předával předseda oblasti Klubu českých turistů Josef Sýkora zástupcům Bělé nad Radbuzou Jiřímu Machovi a Liboru Pickovi. Následující setkání totiž proběhne v Plzeňském kraji.

„Tradice předávání putovní hole začala před více než deseti lety, avšak tradice takovýchto velkolepých setkávání je mnohonásobně delší a sahá do padesátých let minulého století. Celostátní srazy se obvykle pořádají jednou za dva roky, ale nyní děláme výjimku, protože v době covidové jsme se potkat nemohli. Po letošním setkání v Olomouci proto štafeta putuje k nám na západ Čech,“ uvedl předseda oblasti Klubu českých turistů Josef Sýkora, který sukovici předával spolu se svým místopředsedou Miroslavem Dřízhalem.

Štafetu přebírali pořadatelé z Bělé nad Radbuzou, kde se celostátní sraz odehraje v červnu příštího roku, starosta a současně radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Plzeňského kraje Libor Picka spolu s Jiřím Machem z Klubu českých turistů z Bělé. V Bělé už přitom s pořádáním takového setkání mají své historické zkušenosti, když se zde konalo zimní i letní setkání. „Při zimním srazu jsme vyšli na vrch Velký Zvon v Českém lese s radarovou věží, na kterou se dnes už nesmí. Naopak při tom letním jsme přichystali svíčkovou cestu z města až na Výhlednu, která v noci trasu krásně rozsvítila. Vždy se snažíme, aby si účastníci odváželi především nevšední zážitek. A překvapení chystáme i pro ten nadcházející ročník, který se odehraje u nás v Bělé a jejím okolí,“ poznamenal Libor Picka.

Třídenní turistická akce už zná svůj termín. Do Bělé se milovníci turistiky sjedou 18. června 2023. Pořadatelé přivítají v součtu kolem tisícovky návštěvníků s tím, že zhruba polovina jich zůstává po celou dobu konání akce. „Myslím, že Bělá se předchozích dvou srazů zhostila na výbornou a díky zkušenostem už víme, co nás čeká. Tentokrát máme situaci výrazně jednodušší, protože se program bude odehrávat v naší nové stodole, kde nás ani nepřízeň počasí nemůže zaskočit. Prostory máme dostačující a počítám, že i díky novému hotelu na Železné nebudeme mít problém ani s ubytovací kapacitou a účastníci si celé tři dny budou moci naplno užít,“ těší se Libor Picka. 

Hlavním cíle Celostátního srazu turistů je právě setkávání s členy všech koutů republiky, výměna zkušeností i dojmů a poznávání nových míst. „Snažíme se tím zpropagovat nejen město, ale celkově lokalitu Českého lesa. Musím přiznat, že se nám to vyplatí, protože jde často o zprostředkované dojmy. Na tyto srazy jezdí spíše starší turisté, kteří se pak doma zmíní a následně k nám přijíždí mladí. Máme zkušenosti z jednotlivých informačních center, že babička nebo dědeček navštívili sraz v Bělé a doma vyprávěli, jak se jim u nás líbilo, a proto pak samostatně přijela i vnoučata. To pak víte, že celá snaha má opravdu smysl a my máme štěstí v tom, že při pořádání máme kolem sebe lidi, kteří si celou akci berou za své, máme spoustu dobrovolníků, takže věřím, že nás čeká další skvělé setkání,“ dodal Libor Picka s tím, že Klub českých turistů se se svým srazem bude prezentovat i nadcházejícím zářijovém veletrhu cestovního ruchu ITEP.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!