Projekt pro zaměstnance ohrožené propouštěním se rozšiřuje do celé ČR

Projekt pro zaměstnance ohrožené propouštěním se rozšiřuje do celé ČR
Projekt OUTPLACEMENT pro zaměstnance ohrožené výpovědí se rozšíří do celé republiky. Podle informací Úřadu práce ČR okolo 4 tisíc zaměstnanců ve výpovědi dostane možnost získat novou práci. Zaměstnavatelé zase budou moci čerpat příspěvek na nově vytvořená pracovní místa. O rozšíření projektu realizovaného Úřadem práce ČR před časem požádal také hejtman Petr Kubis premiéra Andreje Babiše.

Do projektu mohou vstoupit zaměstnanci, kteří jsou ohroženi ztrátou zaměstnání z důvodu hromadného propouštění nebo jsou ve výpovědní době, a současně se zaevidovali na úřadech práce jako zájemci o zaměstnání. Určen je též zaměstnancům, kterým končí pracovní poměr dohodou nebo na základě pracovní smlouvy na dobu určitou. Projekt zahrnuje takové aktivity, jako je kariérové poradenství, školení v oblasti pracovního práva či finanční gramotnosti. V neposlední řadě mohou klienti absolvovat i rekvalifikační kurzy, jejichž obsah a složení zohledňují potřeby a požadavky regionálních zaměstnavatelů. Projekt se rovněž zaměřuje na případné nové zaměstnavatele, kteří přijmou propouštěné pracovníky. Mohou získat příspěvky na jejich mzdy v rámci vytvořených pracovních míst a zaměstnance i dále vzdělávat.

„Je to pro nás velmi dobrá zpráva, protože konkrétně v Karlovarském kraji očekáváme v souvislosti s útlumem těžby propouštění ve Vřesové, problematická je také situace v oblasti lázeňství a cestovního ruchu. Proto jsem se obrátil na pana premiéra a jsem rád, že se projekt rozšiřuje na všechny regiony ČR,“ uvedl hejtman Petr Kubis.

O rozšíření projektu také informoval členy záchranného týmu Karlovarského kraje, který řeší současnou situaci v krizových odvětvích. Součástí týmu jsou zástupci Krajské hospodářské komory, Úřadu práce ČR, společnosti Sokolovská uhelná, aktéři z oblasti lázeňství a cestovního ruchu a nově také krajští zastupitelé z celého politického spektra.

Projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR prostřednictvím Operačního programu Zaměstnanost a probíhá od 1. června 2020. Pokračovat by měl do 30. června 2022. 



Zdroj: Mgr. Jana Pavlíková, tisková mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!