Projekt Bezpečný internet zná své vítěze

Projekt Bezpečný internet zná své vítěze
Vyhlášení vítězů a předání cen úspěšným řešitelům soutěžního kvízu a vítězným školám s nejvyšší účastí jejich žáků v rámci projektu Kraje pro bezpečný internet se uskutečnilo v pondělí 22. května 2023 na krajském úřadě.

Ceny předávali hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták a jeho náměstek Petr Vanka. Věcné ceny dodaly společnosti Microsoft a GODRIC, Plzeňský kraj věnoval finanční odměny všem vítězným žákům a školám.

Jedná se o projekt pod záštitou Asociace krajů České republiky, do kterého je zapojeno všech 14 krajů. Hlavním cílem projektu je zvýšit informovanost o rizicích internetu a možnostech prevence a pomoci. Záštitu nad ním převzalo Národní centrum kybernetické bezpečnosti a jeho partnery jsou například společnosti Microsoft a Gordic. V rámci všech svých aktivit úzce spolupracuje s Policií ČR a sdružením CZ.NIC. Finančně je zajišťován z příspěvků krajů a dále z dotačního programu Ministerstva vnitra České republiky. Projekt využívá vytvořené e-learningové lekce, videa, tutoriály a pracovní listy pro žáky, učitele, sociální pracovníky, rodiče a dospělé, zaměstnance a příslušníky Policie ČR. Dále pořádá i prezenční semináře a setkání a organizuje online soutěžní kvízy. Posledního ročníku on-line soutěže se v celé ČR zúčastnilo celkem 43 600 žáků základních a středních škol.

"Díky tomuto projektu můžeme do povědomí veřejnosti, a to především dětí a mládeže, dostat mnoho informací například o kyberšikaně. A vzhledem k tomu, že je onlline prostor  velice nebezpečné místo, považujeme za nezbytné, aby se mladí lidé uměli ve světě internetu pohybovat bezpečně. Aby rozeznali hrozící rizika a uměli tak předejít problémům," říká hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták.

Na krajském úřadě si hodnotné věcné ceny od společností Microsoft a GORDIC spolu s šeky na nákup zboží v hodnotě 25 tisíc korun od Plzeňského kraje převzalo celkem 11 žáků. Dále si pak zástupci dvou základních a dvou středních škol převzali každý šek na 20 tisíc korun, které věnoval Plzeňský kraj.

Veškeré informace o projektu jsou dostupné na webových stránkách www.kpbi.cz.

Vylosovaní vítězové ve všech kategoriích:
Alena Vršecká, Základní škola Tachov, Hornická ul.
Kristýna Kalabzová, Základní škola Tachov, Hornická ul.
Martin Mazanec, Gymnázium Jaroslava Vrchlického, Klatovy
Marie Mišková, Gymnázium J. Š. Baara, Domažlice
Tereza Zikmundová, Gymnázium Jaroslava Vrchlického, Klatovy
Nikola Mlezivová, Gymnázium J. Š. Baara, Domažlice

Vítězové Kvíz PLUS, podle dosažených časů vyřešení kvízu:
Tomáš Gromlus, Střední škola informatiky a finančních služeb, Plzeň
David Paulík, Střední škola informatiky a finančních služeb, Plzeň
Filip Nehéz, Gymnázium Jaroslava Vrchlického, Klatovy
Adam Doležal, Gymnázium Jaroslava Vrchlického, Klatovy
Jan Binder, Střední škola informatiky a finančních služeb, Plzeň

Vítězné školy:
ZŠ do 200 žáků – Integrovaná základní škola a Mateřská škola Trnová
ZŠ od 201 žáků – Základní škola Tachov, Hornická ul.
SŠ do 500 žáků - Střední škola informatiky a finančních služeb, Plzeň
SŠ od 501 žáků – Gymnázium J. Š. Baara, Domažlice

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!