Primátor Plzně přijal velvyslance Mexika, bavili se o kultuře i podnikání

Primátor Plzně přijal velvyslance Mexika, bavili se o kultuře i podnikání
O možnostech vzájemné spolupráce v oblasti kultury, ale i na podnikatelské úrovni v pondělí v Plzni společně jednali primátor města Martin Zrzavecký a velvyslanec Mexika v České republice J. E. Pablo Macedo.

„Můžeme zapracovat na tom, abychom změnili mentalitu obou zemí a přivedli je k sobě blíž,“ řekl při oficiálním přijetí na radnici velvyslanec. Podle něj se mexické firmy někdy bojí vydat dál do světa, obchodují zatím zejména s USA a z evropských zemí s velkými tradičními státy, jako jsou Francie či Německo, Česká republika tak pro ně může představovat výzvu. „Místní pracovní síla je velmi vzdělaná, kvalifikovaná, využíváte kvalitní technologie,“ zhodnotil Pablo Macedo. Konkrétně Plzeň má podle něj i výhodnou polohu, leží v blízkosti hlavního města.

Podle primátora západočeská metropole profituje i z blízkosti hranice s Bavorskem. „Plzeň a plzeňský region nabízí obrovský potenciál s vysokou přidanou hodnotou,“ uvedl Martin Zrzavecký. Spolupráce je podle něj možná nejen na úrovni zavedených firem, ale i v případě těch začínajících. Velvyslanci primátor představil mimo jiné plzeňský projekt DEPO2015, který se zaměřuje také na podporu kreativního průmyslu a má velký potenciál. Třeba právě v rámci tohoto projektu by se podle primátora mohli v Plzni prosadit inovátoři z Mexika. Stejně tak může vzniknout spolupráce například na poli kultury, a to díky rezidenčním pobytům, které Plzeň nabízí začínajícím i etablovaným umělcům ze zahraničí.

 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!