Primátor Plzně předal auto pro potravinovou banku

Primátor Plzně předal auto pro potravinovou banku
Ve čtvrtek 4. května předal primátor města Plzně Martin Zrzavecký užitkový vůz pro Potravinovou banku Plzeň. Město přispělo na nákup vozidla finanční dotací ve výši 602 tisíc korun.

 Auto bude sloužit k převozu potravin od prodejců a výrobců potravin k odběratelům potravinové pomoci. Předání vozu se za město zúčastnila vedoucí odboru sociálních služeb Alena Hynková.

„Odběratele a dodavatele potravinová banka má, nyní už vám chyběla jen logistika. Jsem proto rád, že město pomohlo dotací k nákupu vozidla, abyste mohli zajišťovat distribuci potravin k odběratelům. V této chvíli je především důležité šířit informace o této možnosti, aby se pomoc dostala k těm, kteří ji potřebují, jako jsou například senioři, rodiny na ubytovnách nebo ženy samoživitelky,“ uvedl primátor Martin Zrzavecký.

Spolek Potravinová banka Plzeň byl založen poskytovateli sociálních služeb v roce 2014. Banka shromažďuje, skladuje a vydává potraviny a drogerii 18 spolupracujícím charitativním a humanitárním organizacím s působností v celém Plzeňském kraji. Více než dvě třetiny organizací sídlí na území města Plzně. Banka získává zdarma přebytky potravin, které vznikají v potravinářském průmyslu a v obchodních řetězcích. Za rok 2016 vydala potřebným 23 342 kilogramů potravin a 577 kilogramů drogerie. Od léta roku 2017 přibyde textil a domácí potřeby.

„Pro město je zcela zásadní, že potraviny se vždy dostaly ke všem, kdo o ně požádal. Potravinovou banku Plzeň podporuje město prostřednictvím Odboru sociálních služeb Magistrátu města Plzně kromě přidělené dotace i v oblasti provozních nákladů. Po čtyřech letech úspěšného fungování ukončilo město vlastní potravinovou pomoc, na niž každoročně uvolňovalo 400 tisíc korun, a která nahrazovala materiální pomoc v době, kdy Potravinová banka Plzeň ještě neexistovala,“ doplnila vedoucí odboru Alena Hynková.


Štítky: potravinová banka

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!