Praha 2 se letos poprvé připojí k celorepublikové sbírce potravin

Praha 2 se letos poprvé připojí k celorepublikové sbírce potravin
Potravinové dary se budou sbírat v sobotu 24. dubna od 8 do 18 hodin ve velkém stanu na náměstí Míru.

Odtud je pak budou organizátoři převážet do nejbližší potravinové banky, kde dojde k jejich kontrole a třídění. O následnou distribuci potřebným cílovým skupinám se postarají již tradičně odběratelské neziskové organizace.

 „Jedná se o unikátní projekt. Inspiraci oslovit zástupce potravinové banky jsem získala na sociálních sítích. Otevřeným sběrným místem dáváme příležitost nejen obyvatelům Prahy 2 přispět svou troškou do mlýna a přinést například něco ze svých zásob či oblíbených obchůdků, které nejsou standardními partnery této akce. V období, kterým si právě procházíme, si musíme pomáhat více než kdy jindy. Bohužel přibývá skupin obyvatel, kteří často mají problém vyjít s rodinným rozpočtem a někdy jim nezbývají prostředky ani na základní potřeby či nájem. Během posledních měsíců jsem se v rámci své práce s takovou situací bohužel setkala již několikrát,“ vysvětlila postoj radnice Renáta Kašická, radní Prahy 2, která má v gesci bytovou problematiku.
 „Současná pandemie mění strukturu lidí, kteří se neobejdou bez pomoci. Už neplatí, že jsou to pouze lidé bez domova, samoživitelky nebo senioři. Často jsou to lidé v produktivním věku, kteří celý život pracovali, šetřili nebo si pořídili hypotéky a po roce od začátku pandemie jsou bez peněz. V rámci své gesce se s takovými osudy bohužel často setkávám. Hledáme všemožné cesty, jak pomoct těm nejpotřebnějším. I proto jsme před lety založili nadační fond Dvojka srdcem, prostřednictvím kterého poskytujeme cílenou pomoc. Zapojení do celorepublikové sbírky potravin je tak logickým vyústěním naší iniciativy,“ uvedla k tématu Alexandra Udženija, místostarostka Prahy 2 a iniciátorka založení Nadačního fondu městské části Dvojka srdcem.

Těstoviny, rýže, luštěniny, masové konzervy, polévky v sáčku. To jsou potraviny, které momentálně nejvíce chybějí potravinovým bankám při jejich pomoci lidem v nouzi.

Organizátoři vzkazují, ať lidé věnují hlavně trvanlivé potraviny či drogerii v nerozbaleném stavu. Nosit by neměli vlastnoručně navařené pokrmy ani mléko, ovoce a zeleninu, kterých má potravinová banka dostatek.

Bližší informace k jarnímu kolu sbírky potravin zde: https://www.sbirkapotravin.cz/

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!