Praha 1 chce zakázat některé kostými

Praha 1 chce zakázat některé kostými
Praha 1 se dlouhodobě potýká s rušeným nočního klidu, často zahraničními turisty. Zastupitelé schválili 16.4. návrh na zákaz nošení některých kostýmů.

Městská část Praha 1 uvažuje o zavedení zákazu nošení určitých kostýmů, jako jsou například kostýmy připomínající pánská přirození nebo plameňáky, které jsou oblíbené u zahraničních turistů na rozlučkách se svobodou. Toto rozhodnutí bylo schváleno minulý týden zastupitelstvem městské části na základě návrhu předsedkyně výboru proti vylidňování centra. Argumentem pro zákaz je, že takové kostýmy nejsou součástí osobní identity nositelů a překračují běžné společenské normy.

Usnesení 16. dubna schválili zastupitelé Prahy 1 na návrh předsedkyně výboru proti vylidňování centra a pro podporu komunitního života Bronislavy Sitár Baborákové (Iniciativa občanů). Stojí v něm '... oblečení není součástí identity těchto osob a nepodléhá právu člověka oblékat se dle vlastní volby, ale naopak překračuje tím obecně akceptovatelné společenské konvence (např. z pohledu dětí, seniorů aj.)'

Diskuze o možnosti a způsobu provedení vyhlášky teprve proběhnou mezi magistrátem a městskou částí, přičemž není jasné, jaké kroky budou přijaty. Mezitím Prahu navštívilo více turistů než v minulém roce, což zvýšilo místní obavy z rušení nočního klidu, zvláště v oblastech s mnoha bary a kluby.

Adam Zábranský, radní hlavního města pro legislativu, se domnívá, že problémy spojené s pub-crawly by neměly být řešeny zakazováním určitých typů kostýmů, které považuje spíše za neškodné dětinské chování. Opozice v radnici kritizuje nedostatečné řešení problémů s rušením nočního klidu a zmiňuje potřebu lepší spolupráce s magistrátem.

Historicky již Praha zavedla jiná opatření, jako je noční zákaz vjezdu aut v některých částech Starého Města, a také omezení na busking a velké kostýmy v určitých oblastech centra města. Tyto kroky vedly k různým reakcím od místních úřadů a magistrátu.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!