Pracovníci dohledové služby pomohou zvýšit bezpečnost ve školách

Pracovníci dohledové služby pomohou zvýšit bezpečnost ve školách
Školy, které chtějí zvýšit bezpečnost ve svých prostorách, budou moci zřídit dohledovou službu. Jak na to, jim poradí nová metodika zpracovaná odborem bezpečnosti a krizového řízení Krajského úřadu Karlovarského kraje. Unikátní metodický dokument sjednocuje přístup k této problematice a upravuje působení dohledové služby ve školách.

Po tragické události na obchodní akademii ve Žďáru nad Sázavou v roce 2014 se řada škol v České republice začala aktivněji zabývat zajištěním bezpečnosti svých žáků, a to především v souvislosti se vstupem nepovolaných osob či agresivních útočníků do budovy školy.

„Školská zařízení jdou většinou cestou moderních technologií, pořizují kamerové a elektronické docházkové systémy. Ty může ale doplnit také lidský faktor, tedy pracovník dohledové služby, který zajistí prvotní kontakt s osobami vstupujícími do školy. Díky němu lze minimalizovat riziko, kdy neoprávněně vstoupí agresor. Metodika radí s vhodným postupem pro výběr pracovníka dohledové služby i se sestavením optimální pracovní náplně vzhledem ke specifikům každé školy. Věřím, že dokument pomůže zřizovatelům škol a jejich ředitelům, proto jsme jej elektronicky rozeslali do všech obcí v Karlovarském kraji,“ vysvětlil hejtman Petr Kulhánek.

Metodický dokument s názvem Dohledová služba viz zde.


Zdroj: Mgr. Jana Pavlíková, tisková mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!