Pozor! V kraji řádí Měchožil bublinatý - tasemnice liščí

Pozor! V kraji řádí Měchožil bublinatý - tasemnice liščí
Dle údajů Státního veterinárního ústavu je Karlovarský kraj nejzasaženější oblastí České republiky a přítomnost lišek, nakažených zmiňovaným parazitem a pohybujících se v bezprostřední blízkosti lidí, je znepokojivá. Varování patří především lidem, kteří manipulují při výkonu svého povolání s živými či mrtvými liškami nebo přicházejí do kontaktu s jejich trusem. Problém se ale týká i široké veřejnosti, protože lišky se často pohybují i přímo v zástavbě, kde nacházejí hojnost potravy v zahradách,

Základem prevence je samozřejmě používat rozum, opatrnost a dbát hygieny. Jak již název napovídá, nemoc rozšiřují nejčastěji lišky. Hlídejte tedy prosím své děti i své psy, a pokud někde spatříte uhynulou lišku, v žádném případě se jí nedotýkejte a upozorněte městskou policii.

Jako prevence vašim čtyřnohým parťákům stačí pravidelné odčervování, které případnou nákazu zastaví v počátku. V případě podezření z již probíhající nemoci, která se projevuje výrazným a rychlým hubnutím, je doporučeno odnést trus zvířete na veterinu a žádat rozbor.


Zdroj: město Ostrov

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!