Povodňové hrozby zasáhly severní Česko

Povodňové hrozby zasáhly severní Česko
V některých částech Česka panují první a druhé povodňové stupně, hlavně v Královéhradeckém, Ústeckém, Libereckém, Olomouckém a Pardubickém kraji. V Trutnovsku se řeky mohou dostat na třetí povodňový stupeň. Meteorologové vyzývají obyvatele k pravidelnému sledování situace a ochraně svých majetků.

V úterý ráno byly na řadě míst v Česku povodňové stupně, především v Královéhradeckém, Ústeckém, Libereckém, Olomouckém a Pardubickém kraji. Jsou také zvýšené hladiny řek v Praze a Středočeském kraji. Některé vzedmuté řeky během dne začaly klesat, zatímco meteorologové varují, že na Trutnovsku by řeky mohly vystoupat až na třetí povodňový stupeň.

V Královéhradeckém kraji platila v úterý ráno povodňová výstraha na osmnácti místech. Druhý povodňový stupeň byl na Labi ve Vestřevi a Stanovicích na Trutnovsku a na Úpě ve Zlíči na Náchodsku. Na ostatních místech platily první povodňové stupně. Policisté uzavřeli zaplavenou silnici II/298 vedoucí z Třebechovic pod Orebem do Krňovic na Hradecku a dál do Býště.

Podle vedoucího dispečinku Povodí Labe, Jiřího Petra, jsou v horních a středních úsecích zasažených toků vodní stavy většinou na poklesu nebo blízké kulminaci. Labe zvolna stoupá pod soutokem s Orlicí, stejně jako přítoky Labe, jako jsou Orlice, Cidlina, Mrlina a Jizera.

Mezi uzavřenými silnicemi v Olomouckém kraji se nachází náplavka, která je opět zavřená kvůli zvýšené hladině řeky Moravy. Řeka dosáhla druhého povodňového stupně v Moravičanech na Šumpersku, což vyvolává pohotovost od měření 270 centimetrů. Hladina Moravy v Olomouci platila v pondělí ráno za první povodňový stupeň.

Naposledy byla silnice mezi Zábřehem a Lesnicemi zavřena kvůli povodním v roce 1997. V Pardubickém kraji platí povodňové stupně na třech místech: druhý povodňový stupeň je na Labi v Němčicích na Pardubicku a první stupeň na Labi v Přelouči a na Tiché Orlici v Čermné nad Orlicí.

Řada přehrad na Labi je zaplněných na 100 %, například nádrž Pastviny na Divoké Orlici je zaplněná na 85 %. Meteorologové vyzývají obyvatele regionů, aby pravidelně sledovali vývoj povodňových stupňů a přizpůsobili se aktuální situaci.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!