Potravinová banka Karlovarského kraje v roce 2018 nashromáždila 88 tun potravin

Potravinová banka Karlovarského kraje v roce 2018 nashromáždila 88 tun potravin
Celkem 15 potravinových bank v České republice přijalo na své sklady téměř 4 200 tun potravin v roce 2018. Potravinová banka Karlovarského kraje z.s. shromáždila 88 tun a v rámci spolupráce s 22 odběratelskými neziskovými organizacemi se dostala potravinová pomoc nejméně 2000 osobám v našem regionu.

Potraviny banky získávají od potravinových řetězců, z potravinových sbírek, evropského programu potravinové a materiální pomoci, od pěstitelů a producentů. Potravinová banka Karlovarského kraje z. s. se stará o záchranu a distribuci potravin v Karlových Varech, Sokolově, Chebu, Ostrově, Aši, Mariánských Lázních, Chodově, Kraslicích a dalších městech.

„Vzhledem k tomu, že od minulého roku platí pro prodejny potravin s prodejní plochou nad 400 m2 zákonná povinnost nabízet neprodejné potraviny charitativním a neziskovým organizacím, narůstá objem těchto potravin, které naše potravinová banka přijímá a dále rozděluje. Bilance ukazuje, že meziroční navýšení je více než dvojnásobné,“ uvádí ředitel Potravinové banky Karlovarského kraje z.s.

„Další dobrou zprávou je, že z dotace od Ministerstva zemědělství jsme pořídili novou dodávku. Díky tomu můžeme svážet větší množství potravin najednou a ušetřit tak nejen čas, ale i náklady na pohonné hmoty,“ dodává.

Hodnota potravin, které banky pomohly celorepublikově zachránit, je přibližně 282 milionů Kč. Naopak jejich likvidace by přišla na 25 milionů Kč a skončily by na skládce nebo ve spalovně.

Celých 400 tun potravin darovali lidé ve veřejných potravinových sbírkách v ČR. Pro banky se jedná o důležitý zdroj potravin. Skladba darovaných potravin ze sbírek je více druhová, zaměřuje se na základní potraviny s delší trvanlivostí a drogerii. V letošním roce budou potravinové banky organizovat dvě celorepublikové sbírky.

„Veřejné potravinové sbírky jsou projevem solidarity a zájmu veřejnosti. Pomáhají nám celoročně zajistit základní potraviny, jako jsou konzervy, těstoviny, mouka, olej, a zároveň drogerii,“ říká Veronika Láchová, ředitelka České federace potravinových bank. 

V rámci Národní potravinové sbírky 2018 se v Karlovarském kraji podařilo nashromáždit 9,5 tuny potravin a drogerie. Další sbírka organizovaná obchody Kaufland vynesla 1,7 tuny potravin. 

„S výsledkem sbírek jsme spokojeni. Lidé většinou darovali potraviny, které nám již delší dobu scházely. Například mléka, oleje, těstoviny, konzervy nebo polévky. Radost mám také z toho, že v jednom karlovarském hypermarketu se vybraly dvě tuny potravin, což je rekord,“ zhodnotil Hloušek.

Nově je Potravinová banka Karlovarského kraje z.s. zařazena také do poplachového plánu Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje, kdy je připravena pomoci v oblasti zabezpečení nouzového stravování pro obyvatelstvo postižené mimořádnou událostí. Potravinové banky jsou neziskové organizace a v České republice existují od roku 1992. Jejich hlavním podporovatelem je v posledních letech Ministerstvo zemědělství v rámci svého dotačního programu. 


Zdroj: Milan Hloušek, ředitel Potravinové banky Karlovarského kraje 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!