Magistrát spustil testování zaměstnanců na covid-19

Magistrát spustil testování zaměstnanců na covid-19
První den - v pondělí - podstoupilo testy 144 zaměstnanců plzeňského magistrátu, všichni měli negativní výsledek. Poprvé musí být úředníci otestováni do středy 17. března.

Plzeňský magistrát provedl pilotní testování zaměstnanců v budově Škroupova 5 již v pátek 12. března.

„Magistrát města Plzně nastavil od počátku pandemie koronaviru velmi přísná protiepidemická opatření tak, abychom ochránili nejen naše zaměstnance, ale také klienty úřadu. Testování úředníků, ale i technických pracovníků bude probíhat minimálně jednou za týden, optimálně tak, aby od posledního testu neuplynuly více než tři dny. První den, v pondělí 15. března, nebyl ze zaměstnanců nikdo pozitivní. V následujících dnech očekáváme, že budeme testovat denně okolo 100 zaměstnanců ve dvou testovacích místech. Nadále platí povinnost střídání zaměstnanců na pracovišti, kde to jeho charakter umožňuje, pravidelně dezinfikujeme veškeré vnitřní prostory magistrátních budov, zaměstnancům poskytujeme osobní ochranné prostředky,“ vysvětlil primátor Martin Baxa a doplnil: „V pondělí 29. března se koná Zastupitelstvo města Plzně, možnost testování nabídneme před začátkem zastupitelstva všem jeho členům.“

„Testování zaměstnanců pro plzeňský magistrát zajišťuje EUC klinika. Probíhá mezi sedmou a osmou hodinou ranní každý všední den ve vybraných dvou magistrátních budovách. Výsledky testů obdrží vedení magistrátu do 8:30 hodin. V případě pozitivního výsledku je zaměstnanec vyrozuměn, aby se okamžitě dostavil zpět na testovací místo a je proveden pro validaci PCR test, o výsledku je dotyčný vyrozuměn zdravotnickým zařízením standardní cestou,“ vysvětlil Petr Triner, ředitel Úřadu správních agend Magistrátu města Plzně, jenž zajišťuje organizaci testování zaměstnanců, a dodal: „V pondělí 15. března jsme otestovali 64 zaměstnanců v testovacím místě na náměstí Republiky 16, na Koterovské 80 zaměstnanců. Všechny provedené testy byly negativní. Magistrát nad rámec testování od zdravotnického zařízení zakoupil také samotesty, jako doplňkovou metodu k nastavenému systému testování.“

Testování na zjišťování onemocnění covid-19 probíhá antigenními testy z přední části nosohltanu. Testovací místa magistrát zřídil v budově Koterovská 162 (agenda řidičských průkazů), Škroupova 5, Kopeckého sady 11, na radnici, v budově bývalé banky na náměstí Republiky 16 (občanské průkazy), Tylova 36 (živnostenský úřad). Každý den jsou v provozu právě dvě testovací místa.

„Plzeňský magistrát zaměstnává v současnosti 635 zaměstnanců. Výjimky z povinného testování zaměstnanců vycházejí z opatření ministerstva zdravotnictví. Netestujeme osoby, které v posledních třech měsících onemocnění covid-19 prodělaly, osoby po druhé dávce očkování s odstupem minimálně 14 dnů, osoby s negativním PCR testem ne starším než sedm dní a zaměstnance, kteří pracují v režimu home office a nedostávají se tak do osobního kontaktu se svými kolegy,“ doplnil Petr Vágner, vedoucí Kanceláře tajemníka Magistrátu města Plzně.

Poznámka redakce: 
Užitečné odkazy na PDF ke stažení

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!