České noneto a Plzeňská filharmonie zahrají 17. listopadu ve vězení i na fakultě

České noneto a Plzeňská filharmonie zahrají 17. listopadu ve vězení i na fakultě
Plzeňská filharmonie a Plzeň 2015 si spolu s dalšími partnery připravily další mimořádný projekt v rámci hlavního programu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015. 17. listopadu, v Den boje za svobodu a demokracii, tak Plzní zazní hned dva koncerty.

Ten první proběhne v plzeňské věznici, druhý pak na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni. Návštěvníci se mohou těšit nejen na devadesátičlenný orchestr a jedinečné provedení Symfonie č. 4 Dmitrije Šostakoviče, ale i na vhled do historie vztahu umění a totality. 

Partnerem Plzeňské filharmonie pro toto náročné téma je pražský Ústav pro studium totalitních režimů. Jeho ředitel Zdeněk Hazdra o projektu říká: „Plzeňská filharmonie se s nevšední odvahou pustila do projektu, který zatím u nás nemá obdoby: pořádá velký koncert, který se nebojí zaměřit na důležitá společenská, a dokonce politická témata. To u nás v této podobě dosud snad nikdo nezkusil, přestože třeba u německých sousedů už je to běžné a můžete to zažít i v nejrenomovanějších sálech, třeba v Berlínské filharmonii. Velmi mě těší, že náš ústav se na tom může podílet – je to svým způsobem průlom, a zároveň je velmi cenné, když můžeme odkaz 17. listopadu pojímat nejenom jako vzpomínku, ale obrátit ho také do aktuální přítomnosti.” O obrat do přítomnosti se postarají přední historici Ústavu - texty o Rudolfu Karlovi, plzeňském rodákovi, a právě Dmitriji Šostakovičovi doplní poznatky o situaci v současném Rusku, kde manipulace s historií ovlivňuje aktuální dění.

„V letošním roce jde už o třetí velký projekt, kterým Plzeňská filharmonie přispěla do programu Evropského hlavního města kultury. Jeho příprava trvala několik let a kromě špičkové hudební kvality navíc naplňuje téma z vítězné přihlášky města na titul Od totality ke kreativitě, připomínající dějinný i společenský vývoj, kterým Plzeň prošla,“ vysvětluje programový ředitel Plzně 2015 Jiří Sulženko.

Koncert proběhne v budově Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni, studenti koncert doplní tematickými videoprojekcemi. Hudební složku projektu obstará Plzeňská filharmonie, která pod taktovkou šéfdirigenta Tomáše Braunera provede zmíněnou Šostakovičovu Symfonii č. 4. Nonet g moll Rudolfa Karla, který ji bude předcházet, provede České noneto, jeden z nejstarších komorních souborů na světě. „Je skvělé, že síly propojily renomované instituce a soubory, z nichž každý k projektu přistupuje s maximální profesionalitou. Navíc, každého z nás totalita v nějakém slova smyslu zasáhla. Šostakovičova čtvrtá symfonie, vzhledem ke své náročnosti, Plzeňskou filharmonií pravděpodobně nikdy provedena nebyla. Jsem přesvědčena, že projekt Umělec a totalita přivede všechny posluchače a návštěvníky k zamyšlení nad historií. Všem participujícím institucím a účinkujícím předem děkuji za enormně vynaložené úsilí a spolupráci,“ říká o projektu Lenka Kavalová, ředitelka Plzeňské filharmonie.

Symfonie č. 4 Dmitrije Šostakoviče pochází z let 1935 až 1936, autor ji komponoval v těžkých poměrech stalinského Ruska. Její naplánovanou premiéru musel odřeknout, prvního uvedení se tak dočkala až o mnoho let později, v roce 1961. Stejně tak uváděná skladba Rudolfa Karla byla komponována za velmi obtížných existenčních podmínek. Rudolf Karel ji skládal v době, kdy byl vězněn v Pankrácké věznici, rukopis Nonetu - z části napsaný na toaletním papíru - byl z věznice pašován, po jeho dokončení autora čekal převoz do Malé pevnosti Terezín.

Koncert na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni začíná 17. listopadu ve 20 hodin, přibližně dvě hodiny dlouhý pořad bude mít jednu přestávku. Večernímu koncertu bude předcházet zmíněný dopolední koncert v plzeňské věznici, České noneto tam vystoupí zcela poprvé a nabídne tak vězněným osobám možnost okusit vážnou hudbu. Již zmíněný Nonet g moll Rudolfa Karla tam doplní skladba od W. A. Mozarta a přednes krátkého historického textu od Ústavu pro studium totalitních režimů. 17. listopadu ve 14 hodin taktéž proběhne tematické odhalení pomníku Ruka v Borském parku, který uctí památku Jiřího Trnky, podle návrhu doc. ak. mal. Josefa Mištery a MgA. Luďka Míška.

Vstupenky jsou v předprodeji na portále Plzeňská vstupenka za cenu 180 Kč plné vstupné, zlevněné pro děti, seniory a studenty za 90 Kč. Pro držitele Plzeňské karty je nabízena sleva 20% při osobním nákupu. 

Podrobný program:

Koncert ve věznici Plzeň - Bory, 17. listopadu, 10 hodin, veřejnosti nepřístupno

W. A. Mozart: Kvartet pro hoboj, housle, violu a violoncello F dur K. 370

Rudolf Karel: Nonet g moll, op. 43

Program doprovodí vstupy historika Karla Tichého, ÚSTR, v podání Alfréda Strejčka

Odhalení pomníku Ruka, Borský park, 14 hodin

Koncert Umělec a totalita, FDULS, Univerzitní 28, Plzeň, 20 hodin

Rudolf Karel: Nonet g moll, op. 43

Dmitrij Šostakovič: Symfonie č. 4 c moll, op. 43

Program doprovodí vstupy Petrušky Šustrové, Martina Tichého a Štěpána Černouška, ÚSTR

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!