Plzeň si vezme úvěr od Komerční banky na vybrané investiční akce

Plzeň si vezme úvěr od Komerční banky na vybrané investiční akce
Město Plzeň si vezme úvěr ve výši 325 milionů korun na realizaci vybraných investičních akcí. Peníze si vypůjčí od Komerční banky, která mu nabídla výhodnější podmínky než Evropská investiční banka.

U ní mělo úvěr již dříve předjednaný. Peníze si město nechá vyplatit letos v červnu. Tuto transakci schválili zastupitelé.

„Město má předjednaný úvěrový rámec u Evropské investiční banky (EIB) ve výši 650 milionů korun, který byl určen na spolufinancování projektů s očekávaným objemem nákladů včetně DPH 1,7 miliardy korun. Polovinu z částky úvěrového rámce, tedy 325 milionů korun, čerpalo město v lednu minulého roku,“ uvedl David Šlouf, radní pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem. Půjčku zbývající části peněz, s níž se počítá v rozpočtu, poptalo město u jiných bank se záměrem získat co nejvýhodnější podmínky

„Výsledky poptávky ukázaly, že některé komerční banky jsou schopné EIB úspěšně konkurovat. Jako nadstavbu nabízejí fixaci úrokové sazby na celou dobu trvání úvěru, to je na 20 let, zatímco EIB nabízí pevnou sazbu pouze na dobu pěti let. To znamená, že po pěti letech je nutné úrokovou sazbu revidovat a stanovit úrokovou sazbu odpovídající novým podmínkám, nebo změnit základ úrokové sazby z fixní na pohyblivou nebo opačně. Taková situace nastala historicky poprvé,“ vysvětlila ředitelka Ekonomického úřadu Magistrátu města Plzně Hana Kuglerová. „Komerční banka městu nabídla nejvýhodnější podmínky,“ dodala ředitelka.

Peníze budou použity na spolufinancování výstavby Technologického parku DRONET, stavbu kanalizace a vodovodu v Koterově, revitalizaci území Línská – Kreuzmannova na Zátiší, přestavbu dětského výukového bazénu v bazénu Slovany na nové šatny, na rekonstrukci objektu Prostřední 48 a na stavbu sportovní haly v Krašovské.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!