Plzeň rozdělila další přebytek rozpočtu, celkem 136 milionů

Plzeň rozdělila další přebytek rozpočtu, celkem 136 milionů
Hospodaření města Plzně k 31. prosinci 2021 skončilo s kladným zůstatkem finančních prostředků na základních běžných účtech města Plzně ve výši 603 milionů korun.

Vykázaný přebytek hospodaření Magistrátu města Plzně za rok 2020 po provedení operací finančního vypořádání (volné zdroje k použití) činil 473 milionů korun. Rozdělení části prostředků bylo již schváleno zastupitelstvem v únoru a březnu. Zastupitelstvo města Plzně nyní na květnovém jednání rozdělilo dalších 136 milionů korun, Plzeň díky tomu vybuduje či zrekonstruuje sportovní infrastrukturu či opraví byty.

„Díky rozpočtovému opatření rozdělíme volné zdroje, a to konkrétně zbývající část disponibilního přebytku hospodaření magistrátu za rok 2020 ve výši 136 milionů korun a prostředků očekávané úspory v souvislosti s předpokladem nečerpání rezervy na zajištění finančního krytí plnění dobrovolného příplatku mimo základní kapitál pro Plzeňské městské dopravní podniky v roce 2021 ve výši 48 milionů korun,“ vysvětlil radní pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem města David Šlouf.

Z volných zdrojů částky 136 milionů korun se především posílí rozpočet stavební akce Zázemí tréninkového centra mládeže ve Sportovním areálu ve Štruncových sadech, a to částkou 39,5 milionu korun, 23 milionů korun putuje na opravu volných bytů s cílem zajištění vyššího standardu bydlení, Plavecký bazén Lochotín vymění vzduchotechniku v prostoru šaten a tělocvičen, rekonstrukci šaten a sociálním zázemí – finanční podpora je 9,5 milionu korun. Volné prostředky z přebytku posílí také rozpočet Rekonstrukce tramvajové trati Plaská ve výši 13 milionů korun. „Deseti miliony korun posílíme objem prostředků, které budou blokovány ve Fondu rezerv a rozvoje na finanční zajištění případných dalších dopadů koronavirové krize. Dále byla vybraným subjektům částečně kompenzována redukce, která byla promítnuta do návrhu rozpočtu pro rok 2021. Například Knihovně města Plzně ve výši 1,3 milionu korun, Městskému ústavu sociálních služeb města Plzně ve výši 4,8 milionu korun, Správě hřbitovů a krematoria 0,5 milionu korun, Zoologické a botanické zahradě města Plzně 1,9 milionu korun,“ doplnil radní David Šlouf.

Dále zastupitelé města schválili úpravy rozpočtu Kanceláře ředitele technického úřadu Magistrátu města Plzně v souvislosti s čerpáním rezervy. Největší objemy prostředků rezervy budou využity na posílení akce I/20 Plaská – Na Roudné – Chrástecká z důvodu potřeby dodatečného zajištění skalního svahu zářezu (9 milionů korun) a posílení akce Revitalizace konečné stanice tramvaje č. 4 u Borského parku (10 milionů korun).

Rozpočtovým opatřením došlo k zajištění finančního krytí potřeb v souvislosti s přijatými opatřeními na zmírnění dopadů koronavirové krize. Z objemu účelové blokace je uvolněno 17 milionů korun, z toho například čtyři miliony korun jsou směřovány do oblasti sportu na podporu sportovních organizací, 2,5 milionu korun subjektům v sociální sféře, 2,6 milionu korun na krytí sníženého příjmu z nájmu v souvislosti s poskytovanými slevami. Schváleny byly také souvztažné úpravy rozpočtu na základě aktuálního vyhodnocení čerpání rozpočtu v roce 2021, zejména se jedná o přesuny prostředků mezi správci či závaznými ukazateli rozpočtu na základě aktuálních potřeb a požadavků správců.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!