Plzeň poskytne dotace na úpravy nemovitých kulturních památek. Získají je i usedlosti v Božkově

Plzeň poskytne dotace na úpravy nemovitých kulturních památek. Získají je i usedlosti v Božkově
Zastupitelstvo schválilo poskytnutí účelově podmíněné dotace vlastníkům tří nemovitých kulturních památek na území Plzně, a to v celkové výši téměř půl milionu korun.

Díky podpoře města tak dostane nová okna uliční průčelí domu se sgrafity Mikoláše Alše v Tovární ulici a budou také obnoveny vjezdové brány dvou venkovských usedlostí v Plzni-Božkově, tedy na území památkové rezervace lidové architektury.

„Za nejvyšší z poskytnutých dotací, částku 300 tisíc korun, nechají majitelé vyrobit a namontovat devět kusů dřevěných dvojitých slohových oken do 2. a 3. nadzemního podlaží uličního průčelí domu v Tovární ulici. Objekt je součástí souboru tří městských domů s  neorenesančním uličním průčelím. Realizován byl jako celek v letech 1892 až 1893 podle návrhu významného plzeňského architekta a stavitele Rudolfa Štecha a se sgrafitovou výzdobou uličních průčelí provedenou Josefem Farkačem dle Alšových návrhů. Patří k nejhodnotnějším celkům historizující architektury závěru 19. století na území našeho města,“ uvedl první náměstek primátora Martin Baxa. Stávající neslohová dřevěná okna jsou už v nevyhovujícím stavu. Celkové náklady na výrobu a montáž 17 kusů dřevěných dvojitých slohových oken činí 899 433 korun.

Částkou 90 tisíc korun město přispěje také majitelům nemovité kulturní památky v Letkovské ulici v Plzni Božkově. Ti obnoví vjezdovou bránu s brankou své usedlosti a nechají opravit také kamenné prvky a fasádu severního průčelí. Brána s brankou datovaná rokem 1848 je součástí ojedinělého souboru klasicistních vjezdových bran venkovských usedlostí při jižní straně Letkovské ulice. Celkové náklady na provedení obnovy činí 142 660 korun.

V Letkovské ulici město podpoří obnovu vjezdové brány i u další nemovitosti, taktéž venkovské usedlosti. Částka 65 tisíc korun bude použita na obnovu brány s brankou datované rokem 1857. „Loni byla realizována první etapa obnovy objektu vjezdové brány s brankou, došlo ke statickému zajištění, odborníci opravili kamenné prvky, což vedlo k rehabilitaci původního stavu doloženého historickými kresbami a snímky z 1. poloviny 20. století. Výroba a montáž dřevěných slohových vrat a vrátek znamená dokončení obnovy této památky. Celkové náklady činí 119 500 korun,“ dodal Martin Baxa

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!