Plzeň posílá milion korun na Moravu pro obce postižené extrémními bouřemi

Plzeň posílá milion korun na Moravu pro obce postižené extrémními bouřemi
Zastupitelstvo města Plzně ve čtvrtek schválilo finanční podporu ve výši jeden milion korun pro obce jižní Moravy, které 24. června postihly extrémní bouře.

Plzeň peníze pošle na konto veřejné sbírky Jihomoravského kraje, jenž ji za účelem pomoci daným obcím organizuje a který také bude o uvolnění peněz na konkrétní účely rozhodovat. Plzeň tak vyjádřila solidaritu a sounáležitost s občany a obcemi postiženými přírodní katastrofou.

„Tady v Plzni si bohužel stále ještě pamatujeme vážné dopady povodní v roce 2002 a víme, že je důležitá jak bezprostřední, okamžitá pomoc při odstraňování následků škod, tak poté samozřejmě ta dlouhodobější. Škody na jižní Moravě jsou opravdu obrovské a každý příspěvek pomůže k návratu do normálního života v postižených obcích,“ uvedl primátor města Plzně Martin Baxa. 

Primátor Martin Baxa v uplynulých dnech konzultoval situaci na jižní Moravě s náměstkem hejtmana Jihomoravského kraje a předsedou Svazu měst a obcí České republiky Františkem Luklem a probíral s ním možnosti, kam finanční pomoc Plzně nejlépe nasměrovat. „Zkáza se týká nejen občanů, ale vznikla také obrovská škoda na infrastruktuře obcí,“ doplnil primátor. 

Zastupitelům poděkoval za ochotu zúčastnit se mimořádně svolaného jednání, současně také poděkoval Plzeňskému kraji i jednotlivým plzeňským městským obvodům, které již také projevily solidaritu a rozhodly či v nejbližších dnech rozhodnou o finanční podpoře postiženým obcím. 

Milion korun krajská metropole uvolnila ze svého Fondu rezerv a rozvoje města Plzně.  

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!