Plzeň rozdělí miliony mezi 60 uměleckých a kulturních projektů

Plzeň rozdělí miliony mezi 60 uměleckých a kulturních projektů
Celkem tři miliony korun rozdělí město Plzeň pořadatelům uměleckých a kulturních projektů konaných v Plzni v tomto roce.

Rozhodli o tom zastupitelé města na svém jednání 28. března 2022. Dotace schválili pro 57 žadatelů v celkové výši 2 940 tisíc korun. Finanční podporu dalším třem subjektům ve výši 60 tisíc korun schválili již v únoru radní v rámci svých kompetencí.

„O Jednoletý dotační program na podporu uměleckých a kulturních projektů na rok 2022 je mezi pořadateli v Plzni velký zájem. Pro tento dotační program byly v rozpočtu města alokovány tři miliony korun. Celkem přijal odbor kultury 96 žádostí ve výši téměř 13 milionů korun. Přestože jsme nemohli vyhovět všem žadatelům, je příjemné sledovat, jak po dvou letech omezení kvůli pandemii opět kulturní a umělecká scéna v Plzni ožívá,“ uvedla Eliška Bartáková, náměstkyně primátora pro oblast kultury, památkové péče a sociálních věcí.

Dotace získají například projekty Mezinárodní filmový festival pro děti a mládež Juniorfest, Pilsen Busking Fest, Národní cena za studentský design, Osm světel, Ve stopách slavných loutkářů, Mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy Plzeň, akce k 60. výročí založení Konzervatoře Plzeň, 30. Haydnovy hudební slavnosti, Filmové večery na náplavce, Inspiral Garden, Večery vážné hudby v Proluce a mnoho dalších.

Jednoletý dotační program na podporu uměleckých a kulturních projektů na rok 2022 vyhlásil Odbor kultury Magistrátu města Plzně v srpnu loňského roku.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!