Plzeň otevírá zimní nouzové centrum. Mrazivé noci tam může přečkat až 70 lidí

Plzeň otevírá zimní nouzové centrum. Mrazivé noci tam může přečkat až 70 lidí
Město Plzeň ve spolupráci se Střediskem křesťanské pomoci Plzeň připravilo stejně jako loni zimní nouzové centrum pro lidi bez přístřeší, kteří v něm budou moci během následujících mrazivých nocí přenocovat.

Zázemí pro centrum letos není ve vytápěném stanu, ale v prostorách bývalé myčky v areálu DEPO2015. Vstup je z ulice Cukrovarská 19 naproti Středisku Diecézní charity Plzeň. Centrum má sloužit především v situaci, kdy je kapacita Domova sv. Františka, který poskytuje ubytování klientům v nepříznivé životní situaci, zaplněna. 

„S ohledem na předpověď počasí, kdy během nadcházejícího víkendu mají noční a ranní teploty spadnout hluboko pod bod mrazu, jsme rozhodli o otevření nouzového centra v noci ze soboty 2. prosince na neděli 3. prosince, a z neděle 3. na pondělí 4. prosince. O dalších nocích bude rozhodnuto dle vývoje počasí, ale předpokládáme, že bude otevřeno každý večer minimálně do úterý 5. prosince včetně,“ informovala Světlana Budková, radní města Plzně pro oblast bytovou včetně sociálního a dostupného bydlení. 

Centrum umožní nocleh až pro 70 osob. „Jsou připravena lehátka, deky i spacáky. Ubytovaní budou moci využít hygienický servis. Bude jim nabídnut teplý nápoj a základní zdravotní ošetření,“ doplnila radní Světlana Budková. 

„Centrum bude provozovat Středisko křesťanské pomoci Plzeň ve spolupráci s dalšími neziskovými organizacemi. Vstup bude klientům umožněn pouze v nočních hodinách od 20.30 do 8.00 hodin, a to i se psy,“ uvedla Lenka Walterová, vedoucí magistrátního odboru dostupného bydlení a sociálního začleňování. 

Okolí centra budou monitorovat hlídky městské policie, o otevření budou informovány všechny složky integrovaného záchranného systému. Pro ubytované bude zajištěna základní zdravotní péče, kterou poskytne Oblastní spolek Českého červeného kříže Plzeň. Po ukončení každodenního provozu bude zajištěn úklid okolí. 

V celém objektu platí zákaz kouření, konzumace alkoholu a aplikace drog. Klienti jsou povinni udržovat pořádek, dodržovat noční klid a udržovat vzájemný respekt.  

Štítky: bezdomovci

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!