Plzeň má pětihvězdičkový domov pro seniory

Plzeň má pětihvězdičkový domov pro seniory
Prvním poskytovatelem sociálních služeb na území města (a druhým v Plzeňském kraji), který získal toto nejvyšší možné ohodnocení, je Domov pro seniory Senior residence Terasy.

Ocenění předali ředitelce Senior residence Terasy Miladě Brašnové prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR Jiří Horecký, náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro oblast sociálních věcí Zdeněk Honz a náměstkyně primátora města Plzně pro oblast školství a sociálních věcí Eva Herinková.

Značka kvality v sociálních službách je jako nástroj a měřítko kvality zcela běžná v mnoha západoevropských zemích. Nyní přichází i do ČR, aby kvalitu sociálních služeb nejen měřila, ale aby dlouhodobě vedla k jejímu zvyšování. Značka kvality v sociálních službách hodnotí všechny důležité aspekty pobytu v zařízení z jediného úhlu pohledu – z pohledu samotného seniora, resp. uživatele této sociální pobytové služby.

Cílem Značky kvality v sociálních službách je poskytnout seniorům, kteří vstupují do domova pro seniory, a jejich rodinným příslušníkům jednoznačnou informaci o tom, jakou kvalitu mohou od života v daném domově očekávat. Jde o jednoduchý systém externí certifikace těchto zařízení, který je založen na tzv. udělování hvězd. V praxi tak již při vstupu do domova pro seniory nový uživatel případně i jeho rodina uvidí, zda jde např. o dvouhvězdičkový nebo pětihvězdičkový domov.

Senior residence Terasy (Sokolovská 1099/80, Plzeň – Bolevec) poskytují pobytovou službu v rámci sítě registrovaných sociálních služeb Plzeňského kraje s pověřením výkonu služby obecného hospodářského zájmu. Patří k menším pobytovým službám, pečují o 52 seniorů. „To nám umožňuje důsledně používat individuální přístup k uživatelům,“ uvedla ředitelka domova Milada Brašnová. „Rovněž můžeme okamžitě uvádět do praxe nové koncepty péče, terapie i všechna zlepšení a hned si od obyvatel domova ověřit zpětnou vazbu,“ dodala ředitelka Milada Brašnová s tím, že možnost přihlásit se k dobrovolnému hodnocení kvality využil domov nejen proto, aby mohl porovnat kvalitu svých služeb s ostatními poskytovateli, ale aby našel nové inspirace k dalšímu zlepšování a posilování trvalého růstu kvality poskytované péče.

Hodnotitelé Mgr. Jakub Žákavec, MBA a Ing. Milan Minář v závěrečné zprávě uvedli, že péče v domově je na velmi vysoké úrovni. Zařízení má nadprůměrný počet zaměstnanců v přímé péči, kteří uplatňují lidský a laskavý přístup k obyvatelům a zároveň využívají moderní metody péče. Domov nabízí velmi vysokou kvalitu v oblasti stravování, vaří ve vlastní domácí kuchyni, nabízí několik diet a využívá služeb nutričního terapeuta. Obyvatelé si mohou u snídaně a u oběda vybrat ze dvou druhů jídla a z několika nápojů a mohou si říci, kolik jídla chtějí, pro velikost porcí nejsou žádná omezení. Strávníci také oceňují flexibilitu času výdeje jídel. Celkové prostředí domova je velmi dobře uspořádáno, všude je čisto a příjemná vůně.

„Získaného ohodnocení si skutečně moc vážím. Je potřeba si uvědomit, že do tohoto dobrovolného hodnocení se hlásí jen ta nejlepší zařízení, a patřit k nejlepším mezi těmi dobrými, to je určitě velká pocta a velký závazek do budoucnosti. Kvalita se totiž musí po dvou letech obhajovat,“ zdůraznila hlavní přínos získání nejvyššího ocenění ředitelka domova Milada Brašnová. „Žádný úspěch není jen tak, i za našimi výsledky je tvrdá a trpělivá práce celého kolektivu. Nesmírně si vážím všech zaměstnanců Teras a jsem na ně moc pyšná. Jsou to lidé na správném místě, kteří svoji práci považují za poslání, a proto ji dělají velmi dobře. Dosažení nejvyššího stupně ocenění kvality je pro celý tým novým povzbuzením v náročné práci,“ připomněla ředitelka.

Domov pořádá pro své obyvatele velké množství společenských a kulturních akcí. Na některé z nich senioři vzpomínají i po několika měsících, například na návštěvu v ZOO, na Halloweenský bál, natáčení Plzeňské noci a mnoho hudebních vystoupení. V rámci mezigeneračního setkávání přicházejí na Terasy dobrovolníci, studenti, duchovní, děti ze škol a školek, muzikanti a další. Pod odborným vedením obyvatelé Teras malují obrazy, vyrábějí dárky, pěstují bylinky a květiny… Sami dříve nevěřili, že tak krásné věci dokážou a dnes jejich obrazy zdobí prostory domova. Všechny akce jsou dokumentovány a připomínají je vkusné nástěnky.

„Naše obyvatele podporujeme tak, aby mohli vést spokojený a naplněný život. Nabízíme jim zážitky, které by sami doma neprožili. Všechno naše úsilí směřuje k tomu, aby co nejvíce obyvatel Teras mohlo upřímně říci: Tady jsem doma!“ doplnila ředitelka Senior residence Terasy Milada Brašnová.


Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!