Plány na rekonstrukce v Jindřichově Hradci

Plány na rekonstrukce v Jindřichově Hradci
V říjnu se začne s rekonstrukcí a budováním přístavby pro YMCA na 5. základní škole. Potvrdit to ještě musí zastupitelé. Rada města přidělila dotace na pořádání kulturních a sportovních akcí. Na 3. etapu rekonstrukce Václavské ulice naváže výsadba zeleně a úprava ploch kolem silnice. To jsou jen některá z témat, které řešili městští radní.

Rada města přidělila dotace na mimořádné kulturní akce pěti žadatelům

V srpnu byla vyhlášena druhá výzva Dotačního programu města Jindřichův Hradec na podporu kultury a zájmové činnosti v roce 2021 pro Opatření č. 2 – Mimořádné jednorázové kulturní a společenské akce. „Cílem tohoto opatření je podpora kulturních a zájmových organizací při pořádání kulturních a společenských akcí ve městě Jindřichův Hradec, určených pro širší veřejnost. Bylo doručeno celkem 5 žádostí. Všichni žadatelé splnili podmínky a rada jim schválila dotace v požadované výši,“ řekl starosta Jindřichova Hradce Jan Mlčák. Ateliér Za Mák dostane 33 000 Kč na akci Září v zahradě, společnost Dokora získala dotaci 40 000 Kč na Mikrofestival hip hopu a rapu v parku, spolek Radouňka žije dostane dotaci 5 000 Kč na Den otevřených dveří a prezentaci spolku, spolek Děbolínský medvídek získal dotaci 30 000 Kč na akci Děbolínské letní kino a paní Tereza Dubenská dostane dotaci 10 700 Kč na pořádání akce Noc literatury 2021.

V říjnu se začne s rekonstrukcí a budováním přístavby pro YMCA na 5. základní škole. Potvrdit to ještě musí zastupitelé

V srpnu schválila rada města návrh zadání veřejné zakázky na akci YMCA – přístavba objektu 5. ZŠ. Do výběrového řízení se přihlásilo celkem sedm firem. Jako nejvýhodnější byla vyhodnocena nabídka firmy MS STAVMONT s.r.o ze Senotína u Nové Bystřice. Rada města schválila zadání veřejné zakázky této firmě za cenu 2 989 tis. Kč bez DPH. Se stavbou se začne 18. října a hotovo by mělo být 15. dubna příštího roku. Předmětem veřejné zakázky jsou stavební úpravy a změny dispozičního uspořádání ve stávající části přízemního objektu s ohledem k aktuálním hygienickým požadavkům a požadavkům na požární řešení stavby, přemístění vstupu do objektu, řešení únikových cest a jednopodlažní přístavba k jižní části objektu. Součástí jsou stavební úpravy obvodového pláště přilehlého objektu spojovací chodby. „V rozpočtu města na rok 2021 je na tuto akci vyčleněna částka 4 mil. Kč. Vzhledem k tomu, že převážná část díla bude realizována až v roce 2022, je třeba mít zajištěny potřebné finanční prostředky v rozpočtu města na příští rok. Rada města souhlasila s financováním veřejné zakázky z rozpočtu na rok 2022 ve výši 2, 9 mil. Kč. Závazek financování musí ještě schválit zastupitelstvo,“ doplnil místostarosta Jindřichova Hradce Miroslav Kadeřábek.

Na 3. etapu rekonstrukce Václavské ulice naváže výsadba zeleně a úprava ploch kolem silnice

Rada města v červenci schválila návrh zadání veřejné zakázky na akci rekonstrukce zeleně a úprava nových ploch ve Václavské ulici. „Bylo obesláno celkem sedm firem, doručena ale byla jen jedna nabídka, a to od společnosti Zahradní architektura Tábor s.r.o. za cenu 537 tis. Kč bez DPH. Rada města schválila zadání veřejné zakázky na tuto akci. Původní rozpočet počítal s částkou 782 tis. Kč bez DPH,“ uvedl místostarosta Jindřichova Hradce Miroslav Kadeřábek. Předmětem veřejné zakázky je úprava stávající a výsadba nové zeleně na plochách podél ulice Václavská a v křižovatkách s ulicí Na Piketě a Čs. Legií. Dosadba zeleně bude probíhat od 1. října do konce listopadu. Půjde například o revitalizaci zeleně v prostoru za zastávkou MHD před kostelem sv. Václava, kde budou mimo jiné vysázeny čtyři lípy srdčité (celkem v ulici přibude 9 vzrostlých lip). Na toto místo a na další plochy potom přijdou stovky keřů a menších rostlin a v trávnících budou vysázeny třeba krokusy a narcisy. Práce neomezí provoz ve Václavské ulici.

Rada přidělila dotace na pořádání sportovních akcí

O dotaci z Dotačního programu města na podporu sportu v roce 2021, Opatření č. 3 – příspěvek na pořádání sportovních akcí a na sportovní reprezentaci města požádaly celkem tři subjekty. Sboru dobrovolných hasičů Jindřichův Hradec rada města schválila dotaci ve výši 7 000 Kč jako příspěvek na pořádání soutěží v požárním útoku „O pohár starosty města Jindřichův Hradec“ a 3. ročníku „Memoriálu Václava Sedláčka“. Obě soutěže se uskutečnily 4. září 2021 v místní části Dolní Skrýchov. Českému rybářskému svazu schválila rada dotaci ve výši 10 000 Kč jako příspěvek na pořádání 28. ročníku mezinárodních pohárových závodů v lovu ryb udicí na plavanou s názvem „NOVA DOMUS“, které se uskuteční na řece Nežárce v Jindřichově Hradci ve dnech 18. – 19. září 2021.

O dotaci ve výši 2 500 Kč žádal také Klub vojáků v záloze, a to na pořádání VII. ročníku střelecké soutěže z velkorážných pistolí a revolverů s názvem „Jindřichohradecká mířenka – memoriál Jiřího Mrkvičky a Jaroslava Šorše“, která se uskuteční dne 18. září 2021 na střelnici Břeskáč v místní části Dolní Skrýchov. Protože se nejedná o střelbu sportovní, ale o střelbu praktickou, nebylo možné z tohoto opatření žádosti vyhovět. „Po konzultaci s žadatelem a s jeho souhlasem byla žádost klubu překlasifikována jako žádost o poskytnutí individuální dotace a této žádosti rada vyhověla. Klub vojáků v záloze tak dostane požadovanou částku 2 500 Kč,“ doplnil starosta Jindřichova Hradce Jan Mlčák.

Rada zrušila zakázku na rekonstrukci páteřní komunikace na sídlišti Vajgar

Rada města v červenci schválila návrh zadání veřejné zakázky na rekonstrukci páteřní komunikace na sídlišti Vajgar a v srpnu zakázku přidělila vítězné firmě STRABAG. Pro realizaci zakázky ale bylo potřeba schválit rozpočtové opatření, které zajišťovalo chybějících 6 mil. Kč. Zastupitelé se ale na svém srpnovém jednání v tomto bodě neshodli a nebylo přijato žádné usnesení. Město tak nemá zajištěny potřebné finance na rekonstrukci a rada města proto musela zrušit zadání řízení veřejné zakázky. Letos tak už na rekonstrukci, při které měla být vyměněna stávající obrusná vrstva na obou směrech páteřní komunikace na sídlišti Vajgar v úseku od kruhové křižovatky s ulicí Jáchymova (u plaveckého bazénu) po křižovatku s ulicí Na Řečičce (včetně této křižovatky), nedojde. Akce bude zařazena do návrhu rozpočtu na příští rok.

Město zahájí pořizování návrhu 2. zprávy o uplatňování územního plánu Jindřichova Hradce

Město Jindřichův Hradec, má v současné době zpracován územní plán pro celé správní území Města Jindřichův Hradec a územní plán nabyl účinnosti 14. 2. 2014. Podle zákona je město povinno každé čtyři roky předložit zastupitelstvu zprávu o uplatňování plánu. Zpráva vyhodnocuje využití územního plánu v praxi, aktuálnost podkladů a nadřazené územně plánovací dokumentace atp. Výstupem zprávy je buď konstatování, že územní plán je aktuální a pro praxi dále použitelný nebo v druhém případě jsou součástí zprávy tzv. pokyny pro vypracování změny, resp. zadání změny. V září roku 2017 bylo přistoupeno k zahájení pořizování 1. zprávy, jejíž součástí byly pokyny pro vypracování změny č. 1. Tato etapa stále pokračuje a výsledkem bude návrh změny č. 1. V současné době máme několik desítek podnětů od veřejnosti. V tuto chvíli je ale už relevantní a účelné zahájit pořizování návrhu 2. zprávy o uplatňování územního plánu, která bude obsahovat pokyny pro vypracování změny č. 2. Stejně jako tomu bylo při zahájení prací na návrhu 1. zprávy, bude veřejnosti dána lhůta, cca dva měsíce, kdy bude možné uplatňovat další podněty a požadavky, které budou řešeny změnou č. 2. O této lhůtě bude veřejnost informována na úřední desce, na webových stránkách města, na sociálních sítích atp. Vzhledem k tomu, že změna č. 1 je obsáhlá a ještě není vydaná, předpokládáme, že změna č. 2 bude řešit „pouze“ dílčí podněty veřejnosti a města a bude možné ji pořizovat tzv. zkráceným postupem, v souladu se stavebním zákonem. Se zahájením pořizování návrhu 2. zprávy o uplatňování územního plánu Jindřichova Hradce obsahujícího pokyny pro vypracování změny č. 2 územního plánu musí ještě souhlasit zastupitelstvo.

Text: Mgr. Eliška Čermáková, tisková mluvčí

Image by Leonhard Niederwimmer from Pixabay

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!