Pavlovský, Hucl, Jurečka. Laureáti Umělecké ceny města Plzně jsou známi

Pavlovský, Hucl, Jurečka. Laureáti Umělecké ceny města Plzně jsou známi
Zastupitelé schválili držitele Umělecké ceny města Plzně za rok 2020. Ocenění pro umělce do 30 let získá dramaturg a hudebník Jaroslav Jurečka a pro umělce nad 30 let básník a esejista Ivo Hucl.

Cenu za celoživotní dílo obdrží herec Pavel Pavlovský a za významnou kulturní událost roku Západočeská galerie v Plzni za projekt NAD SLUNCE KRÁSNĚJŠÍ. Plzeňská madona a krásný sloh. Předávání cen je plánováno na letošní září. 
 
Umělecká cena města Plzně je udělována od roku 2013 za významnou uměleckou činnost, dílo či kulturní počin, které v předešlém roce významně obohatily kulturní dění a rozvoj města Plzně a přispěly k posílení jeho dobrého jména. „Jednotlivce i instituce na ocenění v pěti kategoriích navrhuje odborná porota, jež vybírá z nominací zaslaných odbornou i laickou veřejností. Nominace musí odsouhlasit radní, konečné slovo má zastupitelstvo. Letos nebude udělena cena v kategorii Mecenáš/ka kultury, protože město neobdrželo od veřejnosti žádný návrh,“ uvedla Eliška Bartáková, náměstkyně pro oblast kultury, památkové péče a sociálních věcí. 

Umělecká cena města Plzně za rok 2020 bude udělena v následujících kategoriích:

Cena za mimořádný umělecký počin pro umělce do 30 let – Jaroslavu Jurečkovi za dramaturgii a podílení se na vzniku textu a hudby ke hře Poslední zrnko písku.

Jaroslav Jurečka se narodil v Plzni, kde vystudoval Gymnázium Františka Křižíka. Pokračoval ve studiu na DAMU v Praze. V současné době je dramaturgem činohry Národního divadla v Brně, zároveň působí jako hudebník. V rámci 13. ročníku Divadelního léta byla uvedena inscenace Poslední zrno písku, na které se Jaroslav Jurečka podílel nejen jako dramaturg, spoluautor textu (jde o kolektivní dílo souboru Činohra 16-20), ale také jako autor hudby, která inscenaci doprovází. Poslední zrnko písku je generační výpovědí, reflektující zejména touhu po změně a stabilní demokracii. 
  
Cena za mimořádný umělecký počin pro umělce nad 30 let – Ivo Huclovi za knihu Návrat ke kruhu, která představuje rozsáhlý výběr z jeho tvorby. 
Ivo Hucl
svou básnickou a kurátorskou tvorbou dlouhodobě reprezentuje uměleckou scénu města Plzně nejen v České republice, ale i v zahraničí. Důležitým rysem tvorby i veřejného vystupování je u básníka a esejisty Ivo Hucla důsledná obrana lidských práv a demokratických svobod. Nová, výborně vypravená a redigovaná kniha Návrat ke kruhu představuje rozsáhlý výběr z jeho tvorby. Téměř pět set básní mapuje jeho cestu od normalizace, kdy své texty publikoval pouze v samizdatu, přes období osobního hledání, až k otevření se imaginaci, člověku a přírodě. 

Cena za celoživotní dílo (síň slávy) – Pavlu Pavlovskému, významnému představiteli plzeňské činohry.

Pavel Pavlovský nastoupil do angažmá Divadla J. K. Tyla (DJKT) před více než půl stoletím, v listopadu 1965, tedy ještě před ukončením studia na pražské DAMU v roce 1966. Spolupráci s DJKT nepřerušil ani v letech 1970–1972, kdy byl členem slavného Krejčova Divadla za branou. S výjimkou šesti let v angažmá Realistického divadla v Praze (1982–1988) tak zasvětil Plzni celý svůj umělecký život. Po dvě desetiletí (1991–2011) zastával funkci uměleckého šéfa činohry DJKT.

Na scéně plzeňského divadla vytvořil téměř 150 rolí, postavy životních rozervanců a entusiastů vystřídaly v posledních letech manipulátoři s lidským osudem, oběti manipulátorů či nerozhodní intelektuálové zejména v čechovovském repertoáru. Do jeho repertoáru však patří i role komediální, které ztvárňuje s neodolatelným šarmem a temperamentem.
Za roli Kerženceva ve hře Pavla Kohouta Ubohý vrah získal prestižní Cenu Thálie (1993), v témže roce byl nominován na Cenu Alfréda Radoka za roli Kouzelníka ve Smočkově inscenaci Povídky z Vídeňského lesa. Za krále Jindřicha II. v Anouilhově hře Tomáš Becket obdržel Cenu Českého literárního fondu. Město, kde zapustil kořeny, ho v roce 2011 ocenilo Historickou pečetí města Plzně, vstoupil také do Dvorany slávy Plzeňského kraje.

Velmi rozsáhlá je i jeho rozhlasová tvorba. Ve filmu ztvárnil například pošťáka Bertina ve snímku Vojtěcha Jasného Všichni dobří rodáci, Xaveria ve filmu Jaroslava Soukupa Romanetto či hlavní roli s Janou Brejchovou v Herzově televizním filmu Dotek motýla.

Cena za významnou kulturní událost roku – Západočeské galerii v Plzni, příspěvkové organizaci, za projekt NAD SLUNCE KRÁSNĚJŠÍ. Plzeňská madona a krásný sloh.

Výstava byla připravena ve spolupráci několika odborných institucí a sledovala široké souvislosti vzniku madony v pražském duchovním prostředí královského a arcibiskupského dvora a intelektuálního okruhu pražské univerzity. Představuje její kult a reflexi v hranicích Českého království i mimo něj. Významnost a jedinečnost výstavy umocnilo dočasné zapůjčení samotného originálu sochy, který bylo doposud možné vnímat pouze z velké vzdálenosti na hlavním oltáři chrámu sv. Bartoloměje v Plzni.

foto: pametnaroda.cz

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!