Otevřený dopis vyzývá ke spolupráci na evropské, národní i místní úrovni na rozvoji cyklistické dopravy

Otevřený dopis vyzývá ke spolupráci na evropské, národní i místní úrovni na rozvoji cyklistické dopravy
Brno se chce prostřednictvím sítě měst Eurocities podílet na přípravě Evropské deklarace o cyklistické dopravě. Otevřený dopis, k němuž se na základě rozhodnutí radních připojilo a který vyzývá ke spolupráci na evropské, národní i místní úrovni, byl dnes odeslán Evropské komisi.

„K podpoře cyklodopravy se jednoznačně připojujeme a vyjadřujeme zájem aktivně se podílet na konkrétních krocích, které budou přípravu Evropské deklarace o cyklistické dopravě, jež má být vydána ještě letos, provázet,“ řekl radní pro oblast dopravy Petr Kratochvíl a dodal: „Pokud se má naplnit cíl stanovený Evropským parlamentem, že se do roku 2030 zdvojnásobí počet kilometrů ujetých na kole, musí deklarace obsahovat jasně definované a realizovatelné kroky a závazky. Kromě toho je nezbytné, aby byla vymezena úloha členských států při podpoře našeho úsilí o další rozvoj cyklistické dopravy, není totiž možné veškeré závazky přenést výhradně na místní úroveň.“

Samosprávy členů sítě Eurocities proto vytvořily pracovní skupinu, která se bude deklarací zabývat. Cílem je, aby se do finální verze dokumentu promítly zkušenosti, potřeby a potenciál měst ke vstřícnějšímu přístupu k cyklistické dopravě.

V otevřeném dopise signatáři také vyzývají představitele Evropské komise, aby byly strategie pro cyklistickou dopravu začleněny do diskuse o přípravě evropské agendy na období let 2024–2029 a aby byl rok 2024 vyhlášen Evropským rokem cyklistiky.

EUROCITIES je síť velkých evropských měst nad 250 000 obyvatel. V současné době má více než 200 členů, reprezentuje tak 130 milionů obyvatel z 38 států. Tato nezisková organizace vznikla v roce 1986, Brno je jejím členem od roku 1993, aktuálně je zapojeno do většiny fór, která se věnují například mobilitě, sociální problematice, životnímu prostředí, hospodářství, kultuře nebo spolupráci.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!