Ostrov: Domov pro osoby s poruchami autistického spektra ponese název OSKAR

Ostrov: Domov pro osoby s poruchami autistického spektra ponese název OSKAR
Odbor sociálních věcí Krajského úřadu Karlovarského kraje vyhlásil v závěru loňského roku soutěž, z níž měl vzejít název nového domova pro osoby s poruchami autistického spektra, který bude vystavěn v Ostrově. Výhercem se stal Roman Svoboda s návrhem názvu OSKAR, ten se nejvíce zalíbil zástupcům Rady Karlovarského kraje.

Velmi nás potěšil zájem ze strany veřejnosti. Na sociálních sítích kraje jsme zaznamenali téměř devět desítek návrhů názvu nového domova. Bylo evidentní, že účastníci se snažili do názvu zakomponovat charakteristiky osob s poruchami autistického spektra, případně modrou barvu, která je autismu přisuzována jako znak komunikace a sebevyjádření, s nímž mají autisté velké potíže. Nicméně vedení kraje, které o vítězi rozhodovalo, udělilo nejvíce hlasů názvu akcentujícímu polohu domova, tedy město Ostrov a Karlovarský kraj,“ uvedl radní pro oblast sociálních věcí Robert Pisár.

Autor Roman Svoboda žije v Plzni, nicméně svou práci vykonává na území Karlovarského kraje. Sám potvrdil, že název chtěl oprostit od označení, které by jednoznačně napovídalo tomu, že domov je určen právě osobám s poruchami autistického spektra. Proto se nabízelo propojení názvu města a kraje. Přiznal také, že měl ještě jeden návrh, ale do soutěže se zapojil jen s jedním.   Z rukou radního Roberta Pisára převzal ceny v podobě volné vstupenky na prohlídku do Císařských lázní pro dvě osoby a tašku s praktickými dárky Karlovarského kraje, jako jsou například tričko, ponožky, láhev na pití a další.      

„Děkujeme za účast všem, kteří zaslali své návrhy, spolupráce s veřejností si moc vážíme a jsme rádi, že lidé projevují zájem o dění v našem kraji,“ doplnil radní Robert Pisár.     

Domov pro osoby s poruchami autistického spektra společně se zázemím pro pracovníky sociální služby vznikne v Ostrově v ulici Dukelských hrdinů, v těsné blízkosti dětského domova. S realizací stavby se počítá v letech 2025 – 2027.    

Zdroj: Karlovarský kraj

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!