Open house Praha a Brno - objevte nepřístupné budovy

Open house Praha a Brno - objevte nepřístupné budovy
Festivaly Open House Praha a Open House Brno otevírají veřejnosti stovky běžně nepřístupných budov. Pražský program zahrnuje 115 objektů. Brněnský festival nabízí více než stovku staveb, z toho 74 bez registrace. Festivaly podporují komunitní život a inkluzi.

Festival Open House Praha a Open House Brno přichází s mimořádnou příležitostí pro veřejnost. Otevírají stovky obvykle nepřístupných budov a objektů. Akce, které jsou součástí globální sítě Open House Worldwide, každoročně přilákají více než dva miliony návštěvníků po celém světě. Víkendové prohlídky v Praze a Brně poskytují jedinečný pohled na architektonické skvosty a historii.

V Praze se letos otevře celkem 115 budov. Výjimečnou příležitost nabízí například prohlídka zimního stadionu Štvanice a Veletržního paláce. Milovníci architektury si také mohou prohlédnout Základní a mateřskou školu Bílá, budovu Elektrických podniků Praha od Adolfa Benše a Terminál 4 na Letišti Václava Havla. Za zmínku stojí také Hlávkova studentská kolej a další stavby připomínající 70 let od úmrtí architekta Josefa Fanty.

Mezi novinkami letošního pražského festivalu je například palác Škodových závodů, současné sídlo Magistrátu hlavního města Prahy, navržené Pavlem Janákem. Návštěvníci se také mohou podívat do Staroměstské tržnice a soukromé kubistické vily na Rašínově nábřeží, kterou projektoval Emil Králíček. Nostický palác, sídlo Ministerstva kultury, a další historické budovy Pražského hradu či ministerstva dopravy také otevřely své dveře.

Festival se zaměřuje nejen na popularizaci architektury, ale i na posílení komunitního života a zájmu lidí o jejich okolí. Letošní hlavní téma, přístupnost a inkluze, zahrnuje aktivity pro rodiny, nevidomé a neslyšící. Program bude upozorňovat na architektonické bariéry ve městech a nabídne doprovodné akce jako výstavy a dílny.

Festival Open House Brno otevřel více než stovku zajímavých staveb, z nichž 74 je možné navštívit bez předchozí registrace. Kreativní ředitelka Lucie Pešl Šilerová vyzdvihla novinky jako Rohrerovu vilu, sokolovny či DADA Distrikt. Festival se orientuje na místa zaměřená na inkluzi, jako je Kavárna u Žambocha pro neslyšící nebo romské středisko Drom.

Seznam všech budov a doprovodné akce jsou dostupné na webových stránkách festivalu Open House Brno. Festival v Praze slaví již desátý ročník, zatímco Brno je součástí globální sítě od roku 2018.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!