Oddělení klinické mikrobiologie karlovarské nemocnice úspěšně obhájilo podmínky Auditu R3

Oddělení klinické mikrobiologie karlovarské nemocnice úspěšně obhájilo podmínky Auditu R3
Národní autorizační středisko pro klinické laboratoře (NASKL) udělilo oddělení klinické mikrobiologie Karlovarské krajské nemocnice osvědčení o splnění všech podmínek Auditu R3 na tři roky.

Audity klinických laboratoří se provádějí ve dvou či tříletých intervalech a vycházejí z norem ISO. Jsou zaměřeny na hodnocení celého provozu laboratoře. Od materiálního a technického vybavení laboratoře až po dodržování platných norem a předpisů. Svou roli hraje i systém hodnocení kvality služeb či hygienicko-epidemiologický režim na pracovišti. Auditoři zohledňují též prostorové vybavení nebo úroveň vzdělání jednotlivých lékařů či laboratorních asistentů. 

„Před akreditací je třeba vypracovat také velké množství dokumentů, jako např. standardní operační postupy, které musíme každoročně obnovovat. Příprava na audit tedy vyžaduje celoroční práci, která je pak velmi intenzivní dva měsíce před samotným termínem akreditace,“ uvedla primářka oddělení MUDr. Blanka Puchálková,

„Získání Auditu je výsledkem práce celého oddělení a ocenění patří celému týmu,“ dodala primářka. 

Akreditační komisař se při samotné akreditaci účastní postupu vzorku celou laboratoří – od jeho příjmu, registraci, zpracování, až po odeslání výsledku. Po celou dobu přitom komisař komunikuje s personálem a doptává se na postupy a jednotlivé kroky při zpracovávání vzorku. 

Mikrobiologická laboratoř splnila všechna kritéria pro získání Auditu R3 a získala tak Osvědčení o splnění podmínek Auditu R3 NASKL ČLS JEP do roku 2024, kdy bude tento statut opět obhajovat.


Zdroj: fb Karlovarská krajská nemocnice


Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!