Odborná porota se sešla k vyhodnocení výtvarné soutěže pro seniory

Odborná porota se sešla k vyhodnocení výtvarné soutěže pro seniory
K posouzení výtvarných prací a vyhodnocení těch nejzdařilejších se sešla porota soutěže „Věk pro nás není překážkou.“ Tuto soutěž, jež je určena seniorům, vyhlásil na konci uplynulého roku hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. A protože se letos sešlo celkem 66 prací, čekal porotu nelehký úkol, a to vybrat v každé kategorii tři nejzdařilejší díla.

Letošní ročník soutěže byl poznamenán pandemií koronaviru, a proto byla prodloužena doba pro odevzdání prací. Zájemci tak mohli svá díla přihlašovat od ledna téměř do půlky měsíce března. Ani ztížené podmínky však seniory neodradily a ti opět ukázali, že i v pokročilém věku dokáží vytvořit hodnotná umělecká díla a naplnili tak cíl této soutěže.

„Úloha poroty byla opět velmi složitá, protože práce obsahovaly mnoho zajímavých technik, nápadů, námětů a motivů. Bylo vidět, že řada autorů nepodléhá tomu, co je v současné době trendem, že by tvořili podle počítače a neměli vlastní myšlenky a pojetí. Při hodnocení jsme proto chtěli zohlednit osobitou nápaditou a originální tvořivost. Musím přiznat, že v letošním roce bychom rádi udělili i čtvrtá místa, protože ocenění by si zasloužilo více prací,“ uvedl ředitel Galerie umění Jan Samec.

V porotě zasedly spolu s Janem Samcem také Ivana Sedláčková, vedoucí výtvarného oboru na Základní umělecké škole Antonína Dvořáka Karlovy Vary a Stanislava Petele, profesionální fotografka. Svého vítěze vybrala také porota mediálního partnera, kterým se stal v letošním roce Český rozhlas Karlovy Vary. Rolí hodnotitelů se ujala Eva Jandáková, specialista komunikace spolu s publicistou Josefem Šorfou.

Slavnostní vyhlášení výsledků výtvarné soutěže se uskuteční na začátku měsíce června, s ohledem na aktuální vládní opatření. V případě rozvolnění těchto opatření bude společně s vyhlášením vítězů zahájena také výstava všech soutěžních prací, a to ve vestibulu budovy A Krajského úřadu Karlovarského kraje. Ukončena pak bude 30. června 2021.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!