O titul Strom roku soupeří i Dolní popovská lípa

O titul Strom roku soupeří i Dolní popovská lípa
Do finále ankety Strom roku se probojovala Dolní popovská lípa ze zaniklé vsi u Jáchymova. V jubilejním 20. ročníku soutěže se památná lípa představí mezi dvanácti stromy s nejsilnějším příběhem v Česku. Podpořit své favority mohou lidé hlasem prostřednictvím dárcovské sms za třicet korun nebo přes web ankety. Výtěžek z hlasování Nadace Partnerství rozdělí ve formě grantu na výsadby a ošetření zeleně mezi komunity okolo finálových stromů.

Hlasováním provede web www.stromroku.cz. Novinkou jsou letos tipy na výlety za stromy, které ocenění získaly za 19letou historii ankety.

Dolní popovská lípa roste u rozcestí lesních cest v dnes zcela zaniklé obci Popov u Jáchymova. Jedná se o nejsilnější strom Karlovarského kraje. V sousedství lípy stál kdysi hostinec. Kmen stromu býval obkroužen lavicí a ověšen svatými obrázky. Vahou větví se ale kmen rozdělil a místem lze nyní projít po speciálním chodníčku.

„V blízkém okolí se dokonce nacházejí další památné stromy – Horní popovská lípa, Popovská bříza a Popovský jasan,“ komentuje Ladislava Kulhavá ze Spolku přátel Jáchymova, který strom do soutěže přihlásil.

„Anketa Strom roku, kterou pořádá Nadace Partnerství, již 20. rokem hledá stromy s nejsilnějšími příběhy. Jejím cílem je podporovat péči o staré, významné a ohrožené stromy. Díky grantům pro zapojené finalisty organizátoři chtějí také podpořit výsadbu nových stromů do české krajiny a měst pod hlavičkou celonárodní iniciativy Sázíme budoucnost,“ dodává koordinátorka ankety Silvie Zeinerová Sanža.

V rámci oslav 20 let ankety Strom roku připravila Nadace Partnerství ve spolupráci s Ukliďme Česko také letní soutěž s názvem Výlety ke stromům. Na webu www.stromroku.cz/vylety najdou zájemci 19 tipů na výlety za stromy, které se v minulosti staly vítězi ankety. Kdo po cestě k nim posbírá pytel odpadků, může vyhrát ceny od partnerů ankety: knihy o přírodě z nakladatelství Kazda nebo pitný režim až na čtvrt roku od Ondrášovky.


Zdroj: David Kopecký, Nadace Partnerství

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!