Nová budova Západočeské galerie bude stát miliardu

Nová budova Západočeské galerie bude stát miliardu
Rada Plzeňského kraje schválila projektový záměr, předfinancování a kofinancování projektu „Výstavba nové budovy Západočeské galerie v Plzni“ Západočeské galerie v Plzni (ZČG).

Výstavba nové budovy bude stát maximálně 945.349.599 Kč. Projekt bude předložen do plánované výzvy programu s pracovním názvem „Kofinancování“ financovaného ze státního rozpočtu ČR.

ZČG spravuje velmi cenné sbírky od starého po současné umění s dominantními kolekcemi 19. a 20. století v rozsahu cca 10.000 předmětů, jejichž odhadovaná hodnota je více než 1 miliarda korun, bez možnosti jejich konstantní a důstojné prezentace veřejnosti a s omezenými možnostmi jejich adekvátní správy a péče o ně.

Nová moderní polyfunkční budova s pěti nadzemními a dvěma podzemními podlažími a čistou podlahovou plochou cca 7,5 tis. m2 bude zahrnovat prostor pro stálou expozici, výstavní prostory, depozitář, administrativní prostory, audiovizuální sál pro pořádání kulturních akcí, knihovnu, výtvarný ateliér, prodejnu publikací a kavárnu. V podzemní a přízemní bude vybudováno celkem 40 nových parkovacích míst.

Technická příprava projektu je ve velmi vysokém stupni rozpracovanosti. Pro projekt byly kompletně vypořádány majetkoprávní vztahy, bylo zajištěno stavební povolení a pokračují práce na finální podobě projektové dokumentace pro provádění stavby, resp. pro zahájení zadávacího řízení. Realizace projektu je plánována v letech 2022 – 2025.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!