Nezapomeňte na celostátní sčítání lidí, domů a bytů

Nezapomeňte na celostátní sčítání lidí, domů a bytů
Sčítání lidu, domů a bytů se uskuteční i za současné epidemické situace. Sčítání začne v sobotu 27. března a skončí v úterý 11. května 2021.

Jednoduše a bezpečně přes internet se lidé sečtou mezi 27. březnem a 9. dubnem na webu https://www.scitani.cz/ (zde najdou i všechny informace ke sčítání). Zákonnou povinnost tak mohou snadno splnit z?domova bez nutnosti kontaktu se sčítacím komisařem nebo návštěvy kontaktního místa sčítání.

„Sčítání online je vzhledem k současné epidemické situaci jednoznačně nejbezpečnějším a také nejrychlejším způsobem, jak se sečíst. Vylučuje totiž kontakt se sčítacími komisaři, kteří budou roznášet listinné sčítací formuláře těm, kteří se z nějakého důvodu nesečetli online,“ říká Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Činnost sčítacích komisařů při terénním došetření mezi 17. dubnem a 11. květnem bude v součinnosti ČSÚ a České pošty upravena tak, aby došlo k výraznému omezení fyzických kontaktů mezi sčítacími komisaři a obyvatelstvem. Statistici budou také průběžně monitorovat aktuální epidemickou situaci a reagovat na její možné dopady do příprav a průběhu sčítání.

Sčítání lidu, domů a bytů se koná jednou za deset let. Tato perioda je považována za přijatelné období k tomu, aby se shromážděná data dala využívat při rozhodování o budoucnosti a lepším životě obyvatel i v tom nejmenším územním celku. Sčítání se na našem území koná pravidelně už od roku 1869. To zatím poslední proběhlo před deseti lety, v roce 2011.

V uplynulých 150 letech se sčítání lidu v desetiletém intervalu nekonalo pouze jednou - v období druhé světové války. První československé sčítání proběhlo přesně před sto lety, v roce 1921. Sčítání v samostatné České republice se v roce 2021 uskuteční potřetí. A nesčítáme se pouze u nás. Na základě rozhodnutí Organizace spojených národů (OSN) plánuje provést sčítání v roce 2021 na svých územích celkem 55 států. V Evropské unii letos proběhne census i přes nelehkou situaci dokonce ve všech jejích členských zemích.

„Sčítání slouží nám všem. Je těžko představitelné, že by společnost mohla fungovat, aniž by o sobě měla ucelené informace. Proto se sčítání v různých podobách provádí už od starověku, a to po celém světě, od nejchudších zemí po ty ekonomicky nejvyspělejší,“ vysvětluje Marek Rojíček.

Sčítáme se proto, aby byly dostupné údaje o veškerém obyvatelstvu, jeho rozmístění, demografických, sociálních a ekonomických charakteristikách, složení a způsobu bydlení domácností, a to ve vzájemných vazbách v celostátním pohledu i v nejmenším územním detailu. Výsledky pak pomáhají v mnoha sférách – například při plánování dopravy, kapacit ve zdravotnických zařízeních, domovech pro seniory nebo školkách i při tvorbě územních plánů či výjezdech hasičů. 


Zdroj: město Sokolov

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!