Naučná stezka odhaluje tajemství Černé Nisy

Naučná stezka odhaluje tajemství Černé Nisy
Nová naučná technicko-přírodní stezka v Jizerských horách nabízí návštěvníkům vhled do lesnictví, ochrany přírody, zoologie a techniky u horního toku řeky Černá Nisa. Stezka spojuje turisticky oblíbený Bedřichov s Hřebenovkou a má přispět k rozvoji turistiky v regionu.

Jizerské hory představují turistům jedinečný zážitek spojený s horním tokem řeky Černá Nisa. Nově zřízená naučná technicko-přírodní stezka nabízí návštěvníkům poutavý vhled do lesnictví, ochrany přírody, zoologie a techniky. Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje, zdůrazňuje význam naučného hodnocení při turistických výletech: „Příroda je tu pro nás, abychom se z ní učili a naučili se v ní správně chovat, nikoli jen pro naše zábavné účely. Naučné stezky jsou skvělým nástrojem k tomuto účelu a ke spolupráci mezi ochranou přírody a turistickou nabídkou.“

Stezka vede ze Sedla Maliníku po trase podzemního přivaděče vody z přehrady na Černé Nise až k vodnímu zámku, odkud voda pokračuje kilometrovým potrubím k turbínám vodní elektrárny Rudolfov, která byla vybudována v letech 1924–1927. Během procházky naučnou stezkou mohou turisté obdivovat i dřevěný chodník na levém břehu vodního díla, které bylo vybudováno v letech 1902–1905 jako ochrana údolí před povodňovým nebezpečím.

Ač umělého původu, celkový dojem vodního díla evokuje myšlenky na horská jezera kanadských či skandinávských krajin. Třetí část stezky vede kolem zdrojnic Černé Nisy, která se nachází pod Olivetskou horou ve výšce cca 820 metrů. Na této části stezky se mohou návštěvníci setkat s tetřívkem obecným, zvěří typickou pro tento neporušený kraj.

Naučná stezka vehorním toku Černé Nisy končí na rozvodí povodí Černé Nisy a Smědé, přitom spojuje turisticky oblíbený Bedřichov s centrální trasou Hřebenovky na Hřebínku. Jan Mikulička, odborný zaměstnanec vztahů s veřejností, zástupce Libereckého kraje, se domnívá, že naučná stezka přispěje k rozvoji turistiky v regionu a nabídne návštěvníkům jedinečné zkušenosti a informace.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!