Národní soutěž muzeí Gloria musaealis 2020 zná své vítěze

Národní soutěž muzeí Gloria musaealis 2020 zná své vítěze
Slavnostní ceremoniál proběhl ve čtvrtek 17. června 2021 od 14,00 hodin ve Smetanově síni Obecního domu v Praze.

Národní soutěž muzeí již devatenáct let připomíná vynikající výkony muzejních institucí, které působí v České republice. Úroveň projektů každý rok významně roste. Pandemické krizi navzdory se XIX. ročníku Národní soutěže muzeí Gloria musaealis zúčastnilo 56 muzeí a galerií s celkem 98 projekty, což je druhý nejvyšší počet v její historii. Nejsilnější kategorií se stala Muzejní výstava roku 2020 (40 projektů), následovaná kategoriemi Muzejní publikace roku 2020 (33 projektů) a Muzejní počin roku 2020 (25 projektů).

Slavnostního předávání cen se zúčastnil ministr kultury Lubomír Zaorálek, který  poděkoval všem oceněným a  předal ceny v kategorii Muzejní počin roku 2020.

„Děkuji za  pozvání na  slavnostní vyhlášení výsledků již 19. ročníku Národní soutěže muzeí Gloria musaealis, která se stala nejprestižnějším oceněním práce muzejníků a svojí tradicí si již vydobyla pevné místo v naší kultuře. Uplynulý rok nebyl jednoduchý, pro kulturu zvlášť. Byl to rok obhajování kultury a úsilí o to, aby něco z kultury bylo možné. Když se podívám, kolik kvalitních projektů bylo připraveno, tak smekám a velice oceňuji ty, kteří se uplynulým rokem nenechali odradit. Chtěl bych jim vyslovit velké uznání.  Velmi si také cením práce organizátorů, a těší mě, že vedle Asociace muzeí a galerií a Českého výboru ICOM k nim patří právě Ministerstvo kultury. Gratuluji  všem oceněným a přeji celé muzejní a galerijní obci, aby i v dalších letech byly realizovány podobně úspěšné projekty,“ uvedl ministr kultury Lubomír Zaorálek.

Výsledky XIX. ročníku Národní soutěže muzeí Gloria musaealis

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!