Na Zátiší budou vyčleněny byty pro rodiny s postiženými

 Na Zátiší budou vyčleněny byty pro rodiny s postiženými
Byty zvláštního určení jsou pro osoby s omezenou pohyblivostí, osoby využívající invalidní vozík nebo osoby se zrakovým či sluchovým postižením.

V nově vybudované plzeňské čtvrti Zátiší budou vyčleněny čtyři takovéto byty o velikosti 4+kk (cca 115 metrů čtverečních). Rozhodla o tom na svém zasedání v pondělí 29. srpna Rada města Plzně.

„Tyto čtyři konkrétní byty jsou speciálně bezbariérově upravené a jsou určeny pro větší rodiny, v nichž jeden z jejích členů žije se zdravotním postižením. Právě byty zvláštního určení pro větší rodiny v Plzni dosud citelně chyběly, a tak s nimi bylo počítáno v projektu bytové výstavby v Zátiší. Jsou umístěny v přízemí čtyř domů v Kreuzmannově ulici,“ uvedl náměstek primátora města Plzně pro oblast ekonomickou, bytovou, sociálního začleňování a nakládání s majetkem David Šlouf. Dodal, že město Plzeň již vypsalo výběrové řízení na výběr nájemců těchto bytů. Nové nájemce v bytech zvláštního určení podle přesně daných kritérií schvaluje Komise bytová Rady města Plzně. První nájemce již byl schválen.

Byty zvláštního určení pro ubytování osob se zdravotním postižením jsou definovány v občanském zákoníku. Jejich využití je právně chráněno. V případě úmrtí nájemce lze přechod nájmu bytu uplatnit na jinou osobu jen zcela výjimečně. Většinou musejí osoby, které nejsou zdravotně postižené, byt v zákonné lhůtě vyklidit. „V takovýchto případech však město Plzeň poskytuje prostřednictvím svého odboru dostupného bydlení a sociálního začleňování lidem, kteří musejí opustit byt zvláštního určení, podporu a vždy se jim snaží zajistit náhradní bydlení nad rámec svých zákonných povinností,“ připomněl David Šlouf.

Výstavba nové čtvrti v Plzni Zátiší je jedním z nejrozsáhlejších městských bytových projektů v České republice. Město Plzeň se v roce 2020 pustilo do výstavby osmnácti bytových domů se 179 byty za 427 milionů korun. Čtvrť, v níž bydlení nacházejí senioři, mladé rodiny, lidé s hendikepem a další osoby, jimž by mohla hrozit rezidenční segregace, bude slavnostně otevřena už 9. září.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!