Na volnočasové aktivity dětí a mládeže dá Plzeň 1,9 milionu korun

Na volnočasové aktivity dětí a mládeže dá Plzeň 1,9 milionu korun
Plzeň podpoří volnočasové aktivity dětí a mládeže v oblasti výchovy a vzdělávání, v letošním roce na ně poskytne 1,9 milionu korun.

Peníze si rozdělí celkem 88 subjektů, které se věnují dětem a mládeži. Jsou mezi nimi například střediska volného času, tělocvičné jednoty, střediska Junáka, dětské sbory a další. Cílem tohoto dotačního programu města je přispět na mimoškolní aktivity dětí a mladých lidí a tím předcházet rizikovému chování. Peníze jdou z rozpočtu Odboru školství, mládeže a tělovýchovy Magistrátu města Plzně, pro část subjektů již dotaci schválila rada města, o přidělení peněz zbývajícím žadatelům rozhodli zastupitelé.
 
„Uzávěrka pro přijímání žádostí byla vloni v listopadu, přijali jsme celkem 92 žádostí o poskytnutí dotace. Celková požadovaná finanční částka žádostí dosáhla více než 3,8 milionu korun. Žádostmi se poté zabývala Komise pro výchovu a vzdělávání Rady města Plzně, doporučila poskytnout dotace celkem 88 žadatelům ve výši 1,9 milionu korun,“ přiblížila radní pro oblast školství Lucie Kantorová. Schválené dotace pro jednotlivé žadatele se pohybují od 10 tisíc do 35 tisíc korun.

Například zapsaný spolek Ponton, který provozuje nízkoprahové zařízení pro děti a mládež Pixla, získá podporu ve výš 25 tisíc korun. Zařízení Pixla organizuje volnočasové aktivity pro děti ze sociálně znevýhodněného prostředí v oblasti sportovní, hudební, rukodělné, výtvarné, pořádá preventivní programy, zajišťuje školní doučování (i formou on-line), navštěvuje s dětmi sportovní a kulturní zařízení a podobně.

Částku 31 tisíc korun získá zapsaný ústav MOTÝL, peníze použije na náklady spojené s celoročním projektem „Rozvoj dětí“, který je dílčí částí projektu „Vědomé rodičovství“. Cílem dílčího projektu je podpora rozvoje schopností a dovedností dětí ve věku do 5 let včetně dětí se zdravotním postižením. Součástí projektu je i jednorázová akce pro veřejnost „Tátohrátky“ na téma „S tátou kutilem“ pořádané u příležitosti oslavy Dne otců. Cílem této akce je podpora rodinné soudržnosti a upevňování rodinných vztahů.

Dotaci 25 tisíc korun získá Sdružení ProCit, použije je na náklady spojené s poskytováním sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi s poruchou autistického spektra. Sdružení ProCit nabízí dětem různé volnočasové aktivity, kurzy plavání, cvičení, nácviků sociálních dovedností, logopedický kroužek, víkendové i týdenní vzdělávací a sportovně-relaxační pobyty.

Podporu ve výši 26 tisíc korun dostane také Junák – český skaut, středisko Limba Plzeň, a to na materiální zabezpečení skautské táborové základny pro realizaci letních stanových táborů, oddílových výprav i pravidelné celoroční činnosti oddílů a družin pro 130 svých členů.

Dalšími podpořenými jsou například: Talentárium z. s., Dětský domov DOMINO, Blízký soused, z.s., Plzeňský dětský sbor, z.s., Středisko křesťanské pomoci Plzeň, Klub rodičů a přátel 33. ZŠ Plzeň, z.s., Základní škola a Mateřská škola při Fakultní nemocnici, Rada rodičů a přátel dětského pěveckého sboru Jiřičky Plzeň, z.s., Tak pojď s náma z.s., Církevní gymnázium Plzeň, Sokolská župa Plzeňská, Malá umělecká školička – Muška z.s., Základní škola a Mateřská škola pro sluchově postižené, Diakonie ČCE – středisko Západní Čechy, Dětský folklorní soubor Mladinka z.s. a další.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!