Na obnovu obecního a krajského majetku má MMR 420 mil. Kč. Podmínky programu zveřejněny

Na obnovu obecního a krajského majetku má MMR 420 mil. Kč. Podmínky programu zveřejněny
Ministerstvo pro místní rozvoj zveřejnilo pravidla k výzvě na podporu obcí a kraje postižených živelní pohromou na jižní Moravě. MMR pro ně připravilo 420 milionů korun. Žádosti bude možné začít podávat ihned po schválení strategie obnovy území vládou.
„Obyvatelům zasažených obcí na Moravě jsme ihned pomohli spuštěním programu Živel na obnovu obydlí prostřednictvím Státního fondu podpory investic, ale nesmíme zapomínat ani na majetek obce, který také utrpěl velké škody. Nyní jsme zveřejnili podmínky výzvy, která pomůže obcím s obnovou obecního majetku, jako jsou mosty, lávky, kulturní domy nebo třeba i hřbitovy,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Cílem programu je přispět prostřednictvím dotace k obnově základních funkcí území v působnosti územních samosprávných celků, a tím odstranit nebo omezit možné důsledky pohrom, které narušují plynulost, dostupnost a kvalitu výkonu veřejné správy. Dotace je poskytována na rekonstrukci nebo opravu obecního a krajského majetku. Příjemcem dotace je obec nebo kraj. Ministerstvo pro místní rozvoj počítá i s náhradami škod, které způsobilo tornádo na obecním majetku, včetně hřbitovů a náhrobků. V případě poškozených náhrobků budou moci lidé obcím dodat faktury za opravu. Ty je poté zahrnou do nákladů. Peníze se začnou vyplácet v průběhu září, po schválení Strategie obnovy území Vládou ČR.

Podrobné informace naleznete zde.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!