Na Hostivařské přehradě byla umístěna siréna. V případě nebezpečí pomůže varovat obyvatele

Na Hostivařské přehradě byla umístěna siréna. V případě nebezpečí pomůže varovat obyvatele
Na Hostivařské přehradě v Praze 10 byla umístěna zcela nová elektronická siréna s možností verbální informace.

Pokud by tedy vzniklo na přehradě nějaké nebezpečí, například při zvýšené hladině vody, je možné skrze ni komunikovat a zajistit ochranu obyvatel.

Siréna je umístěna na hrázi u velína na přehradě Hostivař, kde se měří průtoky vody. Zřízena byla právě kvůli ochraně obyvatel, především pro vyrozumění veřejnosti při povodňových událostech na vodním toku Botič. Letos se jedná o první podobné umístěné zařízení v hlavním městě. V současné době je varování na území metropole zabezpečováno celkem 428 sirénami, z nichž je 220 součástí elektronického autonomního systému varování.

„Investice do bezpečnostních opatření jsou pro nás jednou z hlavních priorit. Z povodní v roce 2013 jsme si vzali ponaučení a myslíme i na menší toky a přehrady, jelikož díky včasnému varování můžeme předejít nejen škodě na majetku, ale hlavně ztrátám na lidských životech. Jakákoli sebemenší investice se totiž při mimořádných událostech mnohonásobně vrátí. Siréna v Hostivaři zde má své nezastupitelné místo a lidé v okolí se mohou cítit o to více v bezpečí,“ řekl náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast bezpečnosti Petr Hlubuček.

Hlavní město Praha se snaží budovat podobné sirény na přehradách a dalších vodních tocích po celém území města dlouhodobě. Právě u rozvodnění Botiče při povodních v roce 2013 se ukázalo, že i zdánlivě menší toky mohou způsobit potíže a kromě materiálních ztrát ohrozit na životech i obyvatele. Proto byla siréna umístěna i na Hostivařské přehradě, ačkoli náklady na vybudování jsou zde vyšší a dosáhly včetně výkopových prací, nákupu a montáže sirény, rádia, antény a usazení sloupu 480 tisíc korun bez DPH.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!