Moravskoslezský kraj nechal zřídit první TeleMedPointy

Moravskoslezský kraj nechal zřídit první TeleMedPointy
Zatím fungují v Bílé a Bukovci, do konce roku v kraji přibudou další tři.

V obcích Bílá a Bukovec slouží občanům takzvané TeleMedPointy. Tato kontaktní místa pomáhají zlepšit dostupnost lékařské péče prostřednictvím telemedicíny. TeleMedPointy umožňují měření nejdůležitějších fyziologických funkcí, získaná data mohou být sdílená ošetřujícími lékaři. Tato moderní metoda zvyšuje dostupnost lékařské péče, šetří lidem čas, ale hlavně může s předstihem odhalit zdravotní potíž a v případě potřeby iniciovat zásah lékaře.

„Důležitým tématem našeho kraje je jeho proměna. Jsme v procesu, kdy se od těžkého průmyslu odkláníme k nejmodernějším technologiím a inovacím, a to ve všech oblastech našich životů. Moravskoslezský kraj připravuje strategické transformační projekty, podporuje odvážné nápady a start-upy, vybavuje školy nejmodernějšími vzdělávacími pomůckami, pozadu nezůstává ani oblast zdravotnictví. Telemedicína je slovo, které je stále skloňovanější, a i v této oblasti chceme být průkopníky. TeleMedPointy mohou v budoucnu pomoci posílit prevenci, budou šetřit lidem čas i peníze, zároveň pomohou řešit personální problémy, se kterými se celá republika ve zdravotnictví potýká,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška a připomněl, že telemedicínské postupy se už v regionu využily například v krajském Odborném léčebném ústavu Metylovice.

Telemedicína je základem kontaktních míst určených pro asistované samovyšetření hlavních fyziologických funkcí.

„Jsme první kraj v republice, který aktivně prostřednictvím telemedicíny řeší dostupnost lékařské péče v odlehlejších obcích, ve kterých přestal bez zástupu ordinovat praktický lékař. Teď mají možnost lidé z Bílé a Bukovce i jejich okolních obcí hlídat svůj zdravotní stav s využitím vzdáleného monitoringu. Stačí navštívit TeleMedPoint, kde vyškolený pracovník příchozího zaregistruje, vysvětlí mu, jak telemedicína funguje a pomůže dané hodnoty naměřit. Získané hodnoty jsou ihned odesílány přes zabezpečenou síť do Centra telemedicínských služeb. Pokud je potřeba, mohou data sdílet jak lékaři, tak i určená zdravotnická zařízení. Tato metoda může zefektivnit léčbu, případně včas odhalit a podchytit případné potíže,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro zdravotnictví Martin Gebauer a doplnil, že TeleMedPointy jsou vybaveny sadami přesných zdravotnických přístrojů pro měření krevního tlaku, tělesné teploty, hmotnosti, dechové funkce, saturace krve kyslíkem, srdeční činnosti, případně glykémie.

Přístroje jsou určeny a certifikovány pro self-monitoring, kdy měření provádí za asistence přítomného vyškoleného pracovníka samotný uživatel. Samozřejmostí je zabezpečení sdílených dat, ke kterým mají přístup jen osoby a instituce s písemným souhlasem pacienta.

TeleMedPointy bude na základě poptávky Moravskoslezského kraje provozovat Centrum telemedicínských služeb při Fakultní nemocnici Ostrava. „Provoz kontaktních míst v obcích Bílá a Bukovec zajišťují terénní asistenti, kteří zvládnou obsluhu měřících zařízení ale i telemedicínského systému. Jsou to místní lidé, kteří mohou posílit důvěru občanů k této inovativní metodě. V brzké době by se měly služby TeleMedPointů rozšířit o možnost vzdálené videokonzultace lékaře s pacientem, což umožní případnou distanční léčbu. Také je v plánu vybavení kontaktních telemedicínských míst dalšími typy přístrojů. Telemedicína se zkrátka stává nedílnou součástí moderního zdravotního systému, což může mít důležité dopady na budoucnost péče o pacienty v České republice,“ sdělil vedoucí Centra telemedicínských služeb Jakub Doležel.

Služby TeleMedPointů začínají místní obyvatelé využívat.

„Před nedávnem se horšil můj zdravotní stav a k chůzi musím používat hůlky, i proto možnost zajít si změřit krevní tlak a zkontrolovat cukr v krvi vnímám jako obrovské plus. Jsem opravdu ráda, že právě u nás v Bílé máme TeleMedPoint,“ řekla šestapadesátiletá Božena Červenková, uživatelka služby v obci Bílá.

Fakultní nemocnice Ostrava je v oblasti telemedicíny jednoznačným lídrem v Moravskoslezském kraji. Centrum telemedicínských služeb funguje prostorách nemocnice od roku 2020. Aktuálně je realizováno 11 projektů.

„Zmíním například zapojení telemonitorace do péče o pacienty s chronickým srdečním selháním, výborně funguje vzdálená komunikace mezi lékaři a pacienty Kliniky hematoonkologie, na dálku sledujeme míry stresu u pacientů s roztroušenou sklerózou. Úspěšný je také projekt prehabilitace, který je určený onkologickým pacientům před náročným operačním výkonem a pomáhá jim zlepšit jejich fyzickou kondici,“ přiblížil praktické využití telemedicíny ve Fakultní nemocnici Ostrava její ředitel Jiří Havrlant, který zdůraznil, že telemedicína je pro nemocnici, která poskytuje specializovanou a superspecializovanu péči, významnou přidanou hodnotou.

Kontaktní místa v Bílé a Bukovci doplní v regionu ještě další tři, přesné lokace jsou zatím v řešení, nicméně se jejich umístění bude směřovat do odlehlejších částí Bruntálska a Opavska, kde je horší pokrytí praktickými lékaři. Telemedpointy bude financovat Moravskoslezský kraj, na čtyři roky je pro tyto účely v krajském rozpočtu alokováno necelých 8 milionů korun.

Zdravotní pojišťovny se zatím na financování TeleMedPointů nepodílejí. Jedinou pojišťovnou, která se do projektu aktivně zapojila, je RBP, zdravotní pojišťovna. Účastníkům projektu, kteří jsou pojištění u této zdravotní pojišťovny, bude moci být poskytnuto širší spektrum služeb.

„Telemedicína je oblastí, která v současném zdravotnickém systému stále nemá zcela pevné místo. RBP ji však vnímá jako perspektivní nástroj, který má potenciál přispět ke zvýšení kvality a dostupnosti zdravotních služeb. O tom, že společně s Moravskoslezským krajem bereme telemedicínu skutečně vážně, svědčí i skutečnost, že jsme již v minulosti realizovali několik telemedicínských projektů, spolu například projekt Horizont II. TeleMedPointy jsou tedy z našeho pohledu dalším krokem, který děláme ve směru k zajištění maximální úrovně zdravotní péče pro naše klienty, v tomto případě pro pojištěnce v odlehlých lokalitách,“ sdělil výkonný ředitel RBP, zdravotní pojišťovny Antonín Klimša a připojil, že RBP, zdravotní pojišťovna v  projektu podpoří jak distanční péči prováděnou ošetřujícími lékaři, tak využití zdravotně-preventivních služeb TeleMedPointů samotnými pojištěnci.

TeleMedPointy v Moravskoslezském kraji

TeleMedPoint Bílá

Budova mateřské školy, Bílá 142

tel: 703 824 580, e-mail: bila@telemedpoint.cz

TeleMedPoint Bukovec

Budova obecního úřadu, Bukovec 270

tel: 703 824 579, e-mail: bukovec@telemedpoint.cz

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!