Moravskoslezský kraj má jako první v Česku mapu oslunění svého území. Usnadní plánování fotovoltaiky

Moravskoslezský kraj má jako první v Česku mapu oslunění svého území. Usnadní plánování fotovoltaiky
Obyvatelé Moravskoslezského kraje budou mít snazší rozhodování o tom, jestli „půjdou“ do fotovoltaiky. Moravskoslezský kraj si totiž jako první region v Česku nechal zhotovit kompletní mapu oslunění celého svého území. Rodiny, firmy i samosprávy tak budou moci snadno zjistit, zda jsou jejich střechy či pozemky vhodné pro umístění solárních panelů.

Kompletní mapu oslunění celého svého území má nově k dispozici Moravskoslezský kraj. Region chce tímto krokem usnadnit veřejnosti plánování fotovoltaických projektů a podpořit vznik energetických společenství. Prostřednictvím volně přístupných dat bude totiž možné snadno zjistit, jaký má konkrétní střecha či pozemek solárně-energetický potenciál.

„Mapa oslunění by mohla už v první fázi rozhodování o případném pořízení panelů na střechu rodinného domu nebo firmy zájemci ukázat, jaká je realita právě na jeho nemovitosti. Dílo bude další vrstvou v krajském mapovém systému. Mapa bude samozřejmě spojená s katastrem a územními plány,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jakub Unucka.

Na zhotovení díla pracovala od poloviny loňského roku brněnská společnost TopGis. Základ pro tvorbu analýzy představují letecké snímky, které firma prostřednictvím vlastních letadel a velkoformátových kamer pravidelně pořizuje na území celé České republiky. „Analýzu daného typu lze uskutečnit pro všech 365 dní v roce v půlhodinových intervalech. Díky modelaci území navíc zohledňuje i vliv okolní zástavby a vegetace. Výsledný výpočet tak nepracuje jen se samotnou plochou, typicky střechou budovy, ale i vlivem jejího okolí,“ vysvětlila výkonná ředitelka společnosti TopGis Drahomíra Zedníčková,

Severovýchod Česka má renomé industriální oblasti s výrazným zastoupením těžkého průmyslu. Je to však právě Moravskoslezský kraj, který se jako první český region může kompletní mapou oslunění, jež podpoří projekty zelené energetiky, pyšnit. 

„Určitě je zdravější získat energii ze slunce než pálit vagóny uhlí. Slunce však nesvítí pořád a spoléhat se v rámci státu nebo kraje jen na solární energii je nerozumné,“ řekl náměstek hejtmana Jakub Unucka a dodal: „Proto si myslím, že solární energie má své místo hlavně v komunitní energetice a spotřebě takto vyrobené elektřiny v místě, kde vzniká. Proto Moravskoslezský kraj podporuje vznik energetických společenství a vytváří územní podmínky pro vznik solárních a větrných komunitních zdrojů.“

Samotné legislativní podmínky pro sdílení elektřiny v rámci energetických komunit zajistila nedávno schválená novela energetického zákona. Platit by měla od poloviny roku. „Mapy oslunění jsou skvělým strategickým krokem, jak efektivně podpořit veřejnost v cestě za energetickou soběstačností. Moravskoslezský kraj je však v daném směru prozatím výjimkou. Podobné projekty jsme nicméně v minulosti realizovali i pro Brno nebo Kladno,“ uzavírá Drahomíra Zedníčková.

Zdroj: TZ Msk.cz

Foto: Brett Sayles / Pexels.cz

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!