MMR na odstranění bariér v bytových domech poskytne 82 milionů korun

MMR na odstranění bariér v bytových domech poskytne 82 milionů korun
Téměř 82 milionů korun získá 54 úspěšných žadatelů v programu Bytové domy bez bariér.

Dotace je určena především na odstraňování bariér při vstupu do bytového domu a do výtahu, ale také na výstavbu osobních výtahů v domech se čtyřmi a více nadzemními podlažími.

„Program Bytové domy bez bariér patří k našim nejúspěšnějším v oblasti podpory bydlení. Pomáhat hendikepovaným lidem je naší povinností, a tak se jim snažíme i tímto způsobem usnadnit život,“ říká náměstek sekce evropských a národních programů Zdeněk Semorád.

Dotace je poskytována ve výši 50 % uznatelných výdajů na realizaci akce, maximálně však 200 tis. Kč v případě bezbariérových úprav přístupu do bytového domu a do výtahu a maximálně 800 tis. Kč v případě výstavby osobního výtahu pro jeden vchod do bytového domu. Výše alokace pro tuto výzvu je 200 mil. Kč. Nejzazší termín ukončení realizace stavby je 31. října 2022. Výzva nebyla zaměřena na rekonstrukci stávajícího výtahu v bytovém domě.

Žádosti bylo možné podávat od 15. ledna 2021 do 9. dubna 2021. Uznatelné jsou výdaje na zařízení staveniště, na demoliční a stavební práce nutné k instalaci nového výtahu, pořízení výtahu, dále na demoliční a stavební práce související s výstavbou bezbariérových přístupů do domu, demoliční a stavební práce související s výstavbou bezbariérového přístupu k výtahu uvnitř domu a se zřízením nového vstupu do stávající výtahové šachty, přeložky inženýrských sítí, dopravu materiálu, uložení na skládce, revize a zkoušky, DPH z uznatelných položek s výjimkou té části DPH, u níž žadateli vznikne nárok na odpočet podle zákona o dani z přidané hodnoty.

Seznam úspěšných žadatelů naleznete zde.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!