Ministerstvo vnitra poskytne Plzni tři miliony. Na integraci Ukrajinců

Ministerstvo vnitra poskytne Plzni tři miliony. Na integraci Ukrajinců
Město Plzeň bylo úspěšné se svým projektem na podporu integrace držitelů dočasné ochrany. Díky dotaci z Ministerstva vnitra ČR bude moci pořádat jazykové kurzy pro cizince a jejich děti či integrační setkání.

Ale také třeba rozšířit poskytování právních služeb pro cizince nebo připravit výukové materiály pro pedagogy, kteří s dětmi-cizinci pracují.

„Město Plzeň od Ministerstva vnitra ČR získalo dotaci ve výši 3,2 milionu korun, což představuje stoprocentní finanční pokrytí žádané částky na projekt s názvem Integrace držitelů dočasné ochrany v Plzni 2023. Jde o rekordní částku, kterou město od ministerstva v tomto programu obdrželo. Podpory si velmi vážíme,“ uvedl radní města Plzně pro sociální oblast a aktivní život seniorů Jiří Šrámek. „Připravili jsme projekt, který má vést zejména k lepšímu zapojení cizinců do majoritní české společnosti. Toho lze dosáhnout širokou nabídkou kurzů češtiny, zacílením na nejmladší generaci – školní děti, možností setkávat se, pomocí s orientací mezi jednotlivými úřady města či možností se setkávat a vyměňovat si své zkušenosti se životem v Plzni,“ přiblížil program Jiří Šrámek.

Za realizaci projektu Integrace držitelů dočasné ochrany v Plzni 2023 je zodpovědný Odbor sociálních služeb Magistrátu města Plzně (OSS MMP), který má s programy na podporu integrace cizinců dlouholetou zkušenost a je již několik desítek let na tomto poli Ministerstvu vnitra ČR partnerem. Díky této dotaci bude realizováno celkem 16 jazykových kurzů češtiny, a to ve spolupráci s Poradnou pro cizince Diecézní charity Plzeň a dále ve spolupráci s lektorkou Veronikou Rožánkovou.

„Dále bychom chtěli navázat na dobrou zkušenost z loňského roku a uspořádat v průběhu letních prázdnin tři čtrnáctidenní běhy letních jazykových kurzů češtiny pro děti z Ukrajiny. Tyto kurzy se uskuteční v termínech 17. až 28. července 2023, 31. července až 11. srpna 2023 a 14. až 25. srpna 2023. Celkem jimi projde 60 dětí, které již jsou nebo teprve budou součástí českého školského systému. Rodiče či zákonní zástupci mohou o přihlášení svého dítěte požádat na e-mailu: slajsovat@plzen.eu. Na základě této registrace bude zákonnému zástupci zaslána závazná přihláška,“ uvedl vedoucí OSS MMP Lukáš Mařan.

„Jazykové kurzy jsou velmi vyhledávané, a hlavně velmi potřebné. Vždyť jazyk je hlavní složkou pro snadnou integraci cizinců do majoritní společnosti. Oproti loňskému roku jsme počet kurzů navýšili o pět a zájem dále roste. Stejně tak, jako zájem o kontakt s krajany a sdílení svých zkušeností. Proto k dalším bodům našeho projektu patří integrační setkání, z nichž dvě jsou plánována jako jednorázová akce a poslední se bude v období roku opakovat,“ uvedla Tereza Šlajsová, vedoucí oddělení dotací a kontroly OSS MMP.

Neméně důležitou aktivitou tohoto projektu je pak i právní poradenství, zajišťované Organizací pro pomoc uprchlíkům.

Štítky: ukrajina

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!