Město Zlín posílí rozvoj sociálních služeb

Město Zlín posílí rozvoj sociálních služeb
Podpora Statutárního města Zlína sociálním službám působících na jeho území se bude v roce 2024 rozšiřovat.

Zastupitelé města schválili ve čtvrtek 14. září podporu rozvoje Společnosti pro ranou péči, pobočka pro zrak Olomouc, Středisku rané péče EDUCO Zlín a chráněnému bydlení organizace NADĚJE, pobočka Otrokovice a Vsetín. Ve všech případech se jedná o podporu nad rámec současné kapacity Základní sítě sociálních služeb Zlínského kraje. Finanční podporu poskytne statutární město Zlín ze Sociálního fondu podle jeho pravidel.

„Služby rané péče nyní posílí na území kraje o 2,5 úvazku a budou tak moci poskytnout více rodinám s dětmi se zdravotním znevýhodněním, zde se jedná o děti od narození do sedmi let, odbornou pomoc a podporu,“ přibližuje náměstek primátora pro oblast sociální věcí a zdravotně postižené Vojtěch Volf. „Nově vzniklá čtyři lůžka chráněného bydlení pak budou určena pro osoby s výraznými poruchami chování, která nejen ve Zlíně, ale také na území celého kraje doposud zcela chyběla,“ zdůraznil náměstek Volf.

Statutární město Zlín podporuje v letošním roce i sociální služby zařazené do takzvané Dočasné sítě Zlínského kraje, zejména pak terénní služby (pečovatelské, odlehčovací, osobní asistence). Jen v letošním roce jim nad rámec dotace Sociálního fondu už poskytlo bezmála milion korun.

„Město vyplatilo od ledna 2023 formou dotací více než 20 milionů korun, což znamená ve srovnání s předcházejícím rokem 2022 navýšení v hodnotě čtyř milionů korun. Vzhledem k tomu, že i letos stoupla inflace a ceny jdou nahoru, dá se předpokládat, že i celkové náklady sociálních služeb budou vyšší,“ uvedl Vojtěch Volf. Současně ujistil, že město Zlín má ve svém Sociálním fondu nadále dostatek finančních prostředků. „Věříme proto, že také v nadcházejícím roce 2024 budeme moci všem organizacím poskytnout nezkrácené dotace, tedy v jejich plné výši,“ zdůraznil Vojtěch Volf.

Zdroj: TZ Zlin.eu

Foto: Jan Salač

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!