Město pro byznys - Sokolov i letos dokázal, že je atraktivním místem pro podnikání

Město pro byznys - Sokolov i letos dokázal, že je atraktivním místem pro podnikání
Sokolov se letos umístil v rámci Karlovarského kraje na druhém místě v soutěži Město pro byznys. Hodnoceno bylo celkem 32 kritérií rozdělených do dvou základních oblastí – Podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy. Sokolovu sice příliš nepomohl index stáří, tedy poměr mezi lidmi staršími 65 ku lidem mladším 15 let.

Za co si ale město naopak připsalo body byl, relativní dostatek volných pracovních sil nebo hospodaření radnice, která má v rámci regionu nejnižší náklady na dluhovou službu. Jako nejlepší z pohledu podnikatele byly vyhodnoceny webové stránky města, které v přehledné formě nabízí potřebné informace pro komunikaci s veřejnou správou a řadu dalších užitečných odkazů. Loni na podzim město zase obsadilo první místo v rámci Karlovarského kraje v soutěži Přívětivý úřad. Tam se hodnotila především komunikace úřadu a nabídky služeb občanům.

Ačkoliv Sokolov pravidelně obsazuje přední příčky v různých soutěžích, které hodnotí fungování města, zařadila společnost Obce v datech ve svém průzkumu kvality života Sokolov na jedno z posledních míst. Žebříček se v médiích objevil koncem loňského roku a radnice se tehdy proti výsledkům důrazně ohradila. Po společnosti také žádala, aby objasnila, jaká kritéria k hodnocení použila a jakým způsobem vyhodnocovala výsledky. „Jedním z častých kritérií byla například dostupnost některých služeb v dojezdové vzdálenosti do půl hodiny od centra města. Díky poloze Sokolova mají naši občané podle tohoto měřítka v dosahu všechny služby od Ostrova přes Karlovy Vary a na druhou stranu přes Cheb až do Františkových lázní. Z toho vyvozuji, že bychom se měli v rámci kraje umisťovat vždy na prvním místě, protože díky naší poloze tady zkrátka dosáhneme na všechny relevantní služby,“ dodává starosta Sokolova Petr Kubis.

Podle výsledků Obce v datech byl ale Sokolov v rámci Karlovarského kraje v dostupnosti pediatrů až na třetím místě. V nabídce pracovních míst šestý, v počtu promítaných filmů, dostupných do 30 minut jízdy autem, pátý. „Třetí jsme i v kategorii Dostupnost silniční sítě, kde se hodnotí obsah území, kam je možné dojet za 30 minut autem. A to leží Sokolov uprostřed Karlovarského kraje, hned vedle dálnice. To prostě nedává smysl,“ pokračuje starosta Kubis. Podle něj tento průzkum poškodil Sokolov nejen v očích široké veřejnosti, ale i místních. V únoru město proto zveřejnilo přehled projektů zrealizovaných v loňském roce společně s těmi chystanými pro letošek. „Chtěli jsme naše obyvatele povzbudit a ukázat jim, co všechno se v Sokolově děje a že na tom rozhodně nejsme tak špatně, jak uvádí Obce v datech,“ vysvětluje starosta Kubis. Podle zveřejněného materiálu zadal v roce 2023 Odbor rozvoje města téměř 280 veřejných zakázek za bezmála 150 milionů korun. Peníze šly například do výstavby nových parkovišť, opravy chodníků či silnic. Rekonstruovaly se školy a školky, ale i sportoviště. Pro letošní rok si na investice město vyčlenilo téměř 294 milionů korun. Ty mají jít, stejně jako loni, do další do modernizace školských zařízení, oprav komunikací, ale i do rozvoje bydlení nebo oprav kulturních zařízení.

„Neustále pracujeme na dalších a dalších projektech na zlepšení infrastruktury a modernizaci města. Velkou výzvou je pro nás v současné chvíli přeměna regionu v souvislosti s ukončením těžby uhlí. A já věřím, že díky našim investicím a rozvojovým plánům neježe zvýšíme atraktivitu Sokolova pro současné obyvatele, ale také přilákáme nové. Chceme, aby byl Sokolov vnímán nejen jako město s bohatou historií a přírodními krásami, ale také jako dynamické a prosperující centrum s širokou nabídkou kvalitních služeb a možností. Chceme lidem dokázat, že Sokolov není jen dobré místo pro podnikání, ale je také i dobré místo pro život,“ uzavírá starosta Kubis.

Zdroj: Město Sokolov

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!