Martin Baxa udělil medaili Artis Bohemiae Amicis nizozemskému sběrateli Felixi Hessovi

Martin Baxa udělil medaili Artis Bohemiae Amicis nizozemskému sběrateli Felixi Hessovi
Ministr kultury Martin Baxa ocenil resortní medailí Artis Bohemiae Amicis celoživotní výjimečnou práci nizozemského profesora Felixe Hesse v oblasti sběratelství a šíření dobrého jména české kultury v zahraničí i v českých kulturních institucích.

Ocenění je rovněž velkým poděkováním za jeho rozsáhlý dar japonských zenových obrazů ze sbírky Kaeru-an Národní galerii v Praze, která unikátní díla představí na jaře letošního roku v Salmovském paláci. Medaili s děkovným dopisem ministra kultury Martina Baxy předal v pátek 11. března 2022 v nizozemské galerii v Groningenu panu Hessovi náměstek sekce kulturního dědictví Ministerstva kultury Vlastislav Ouroda.

Ojedinělou sbírku japonské zenové tušové malby a kaligrafie z 15. až 20. století věnoval pan Felix Hess Národní galerii v roce 2019. Svým počtem více než 520 děl a výtvarnou kvalitou se jedná o unikátní soubor zenového umění nejen v evropském kontextu. V zenové malbě a kaligrafii se tuš stává jak výtvarným médiem, tak prostředníkem didaktického poselství. Obrazy zenga tím představují především nástroj meditace a duchovního prozření.

„Je mi velkou ctí, že jsem mohl udělit medaili panu Felixi Hessovi za darování výsledku svého půl století trvajícího sběratelského úsilí Národní galerii v Praze. Podobný akt filantropie a mecenášství je v podmínkách České republiky zcela unikátní. Jsem si jistý, že rozhodnutí pana Hesse zajistí adekvátní a trvalou péči o darovaná díla. Národní galerie v Praze se tak stane nejvýznamnějším držitelem sbírky zenové malby ve střední Evropě a jedním z nejvýznamnějších na světě. Bude zárukou nejen zachování celistvosti sbírky, ale také vysoké odborné úrovně její prezentace pro odbornou i širokou veřejnost. Pan Felix Hess se tímto darem významně  podílí na podpoře české kultury a zároveň se dlouhodobě podílí na šíření dobrého jména české kultury a péče o kulturní dědictví v České republice. Velmi si vážím jeho mimořádného přínosu české kultuře a nepochybně nejen jménem svým, ale jménem tisíců vděčných návštěvníků za něj znovu děkuji,“ uvedl ministr kultury Martin Baxa.  

Pan Felix Hess, původním občanským povoláním matematik a fyzik a později rovněž renomovaný umělec na poli „sound designu“, začal tuto výjimečnou sbírku vytvářet před dvaceti lety převážně prostřednictvím nákupů v Japonsku.  Nacházejí se v ní díla význačných autorů, kteří jsou zastoupeni v muzejích a soukromých sbírkách v Japonsku a zahraničí. Felix Hess nasbíral více jak 570 svitkových obrazů. Celková sbírka obsahuje několik unikátních svitkových obrazů a kaligrafií již z 15. a 16. století, dále práce známých mistrů jako byl Hakuin, Sengai, Fúgai, Nantenbó a dalších a dalších, včetně ukázek mladších prací z konce 19. a 20. století.

Pan Hess se v roce 2018 rozhodl, po několika setkáních se svým dlouholetým přítelem prof. Christiaanem Jörgem a docentem Filipem Suchomelem, bývalým prorektorem Akademie múzických umění v Praze,věnovat sbírku jako celek Národní galerii. Profesor Suchomel byl zplnomocněn k jednání o sbírce s institucemi v České republice. Vzhledem k tomu, že si Felix Hess přál, aby jeho sběratelské aktivity byly známé také v rodném Nizozemí, věnoval 30 obrazů, především kaligrafií, amsterdamskému Rijksmuseu. Zbytek kolekce čítající 524 obrazů získala Národní galerie v Praze jako dar v odhadní hodnotě několika desítek milionů korun. Dalších sedm obrazů odkázal dárce NGP ve své závěti. 

Vybraná díla ze sbírky Kaeru-an vystaví Národní galerie v Praze od letošního května v Salmovském paláci. V nové stálé expozici asijského umění v Salmovském paláci budou k vidění další zenové obrazy z této výjimečné sbírky.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!