Letecký provoz se kvůli pravidelné údržbě krátkodobě přesune na vedlejší dráhu

Letecký provoz se kvůli pravidelné údržbě krátkodobě přesune na vedlejší dráhu
Pravidelná podzimní údržba hlavní ranveje přesune letecký provoz krátkodobě na dráhu vedlejší.

K uzavření hlavní ranveje dojde na maximálně pět dnů v období mezi 31. říjnem a 11. listopadem, vždy pouze v denních hodinách od 8 do 16 hodin. Nezbytné práce zahrnují odgumování, opravu dilatačních spár a obnovu vodorovného značení.

„Přesný termín bude stanoven na základě aktuálních meteorologických podmínek, které umožní efektivně využít dobu uzavírky, tedy pokud nebude mlha, nízké teploty nebo špatný vítr. Jedná se o pravidelnou údržbu po letní sezóně, kdy na hlavní dráze byl nepřetržitý provoz. Cílem je dostat stav povrchu a značení do co nejlepší kondice před zimní sezónou,“ říká Miroslav Charvát, manažer Správy a rozvoje provozu ploch.

Po dobu uzávěry převezme veškerý letecký provoz vedlejší ranvej 12/30. S ohledem na hustě osídlené oblasti Prahy a Kladenska, které negativně ovlivňuje právě provoz na vedlejší dráze, proběhne údržba pouze v denních hodinách a v noci se bude opět létat na hlavní dráhu. Směr provozu je závislý na aktuálních meteorologických podmínkách, především větru. Preferovaný směr je ale přistání od Prahy a vzlet na Kladno.

Pravidelnou údržbu dráhového systému je nutné, zejména s ohledem na provozní bezpečnost, provádět dvakrát ročně, vždy na jaře a na podzim. Údržby drah trvají vždy jen nezbytnou dobu nutnou pro zvládnutí kvalitní údržby a uskutečňují se za plného provozu letiště. 

Novinářské dotazy mohou redakce směřovat primárně na sdílenou e-mailovou adresu komunikace@prg.aero.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!