Ledovec oslavil 22. narozeniny a zve na akce včetně svíčkování

Ledovec oslavil 22. narozeniny a zve na akce včetně svíčkování
22. ledna 2023 Ledovec oslavil své 22. narozeniny. Původně šlo o malé rodinné uskupení, které se ve svém domě v Ledcích na Plzeňsku rozhodlo žít komunitní formou života s lidmi s duševním a mentálním handicapem.

Během 22 let se přerodilo ve vyhledávanou neziskovou organizaci v oblasti duševního zdraví v Plzeňském kraji. V současnosti zaměstnává přes sto lidí a své týmy stále rozšiřuje. Působí v Plzni, jejím okolí a v Klatovech. 

V Ledovci jde především o zotavení, to znamená, že se snaží doprovázet lidi se zkušeností s duševním onemocněním tak, aby mohli žít spokojený, nadějeplný a přínosný život přes všechna omezení způsobená nemocí. Služby, které Ledovec nabízí jdou ruku v ruce s reformou psychiatrické péče, která má za cíl zlepšit podmínky péče o lidi s duševním onemocněním a otevřít nové cesty v systému péče o duševní zdraví.

Ledovec v současnosti provozuje dvě centra duševního zdraví – v Plzni a v Klatovech, v nichž pracují týmy složené ze sociálních pracovníků, psychiatrů, zdravotních sester, psychologů a peerů. Jsou tak schopni doprovázet lidi s vážnějšími či komplexními problémy. Kromě toho zde funguje ještě třetí tým, který se podobně věnuje lidem z okolí Plzně. 

Ledovec dále poskytuje krizovou telefonickou pomoc, odborné sociální poradenství a služby podpory bydlení, tj. chráněné bydlení a Housing First. Housing First je ledoveckým nejmladším týmem, který funguje v rámci již druhého evropského projektu. Jeho cílem je řešení bezdomovectví komplexním a dlouhodobým způsobem na základě principu, který říká, že bydlení představuje základní potřebu, bez níž není možné se efektivně snažit o sociální integraci.

Ledovec založil také clubhouse CHRC, prostor pro vzdělávání, setkávání a volnočasové aktivity lidí se zkušeností s duševním onemocněním.

Na poli prevence a destigmatizace nabízí Ledovec programy pro mladé i pro širokou veřejnost, kromě toho také aktivizační program Pacirkus.

LEDOVECKÉ AKCE 2023

Jednou z největších akcí, kterou Ledovec pořádá každoročně v rámci celorepublikové destigmatizační kampaně, jsou Dny pro duševní zdraví v Plzni, kulturně-vzdělávací pásmo setkání odborníků a široké veřejnosti k tématům duševního zdraví, jejichž hlavním cílem je působit proti předsudkům ve společnosti vůči lidem s duševním onemocněním. Letos se budou konat od 9. do 13. října 2023 v Moving Station.

Nejbližší akcí Ledovce je tradiční Hromnicové svíčkování,v sobotu 28. ledna 2023 od 15 hodin na faře v Ledcích. Na programu bude vlastnoruční výroba hromniček, které bude možné nechat si na místě také požehnat.

V letošním roce bude Ledovec vyhlašovatelem 10. ročníku soutěže zaměstnavatelů v Plzeňském kraji, kteří ve své firmě zaměstnávají člověka se zdravotním znevýhodněním: Stejná šance – zaměstnavatel roku 2023. Během března a dubna bude probíhat sběr nominací a 31. května 2023 hodnotící komise slavnostně vyhlásí a ocení vítěze.


Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!