Kynšperk: Do hřbitova investovalo město 1,3 milionu korun (TV Západ)

Kynšperk: Do hřbitova investovalo město 1,3 milionu korun (TV Západ)
Rada města Kynšperka se v úterý 5. června dostavila na místní hřbitov. Zástupci správy majetku členům Rady představili dokončené investice – smuteční síň a rozptylovou loučku.

„V minulém roce došlo k havárii na smuteční síni, kdy do stropních konstrukcí zatékala voda. Ve své podstatě tam došlo k pádu omítek. Smuteční síň se nedala využívat. Provedli jsme zabezpečení střechy i svodů, opravili jsme omítky a udělali se nové výzdoby v celém prostoru síně. Dnešního dne jsem požádal pana starostu, aby slavnostně zahájil provoz smuteční síně,“ uvedl jednatel Správy majetku města Kynšperka Miroslav Horálek.

Do úprav síně město investovalo 650 tisíc korun. Vznikly nové prvky pro pozůstalé, rekonstruovalo se sociální zařízení. Vlastními silami chce Správa majetku za asi 100 tisíc ještě upravit prostor před budovou.

„Je tam nesourodá sestava několika povrchů od štěrkového přes asfaltový, betonový apod. Takže celou plochu vybouráme a sjednotíme ji do betonového průčelí. Tzn., že uděláme z broušeného betonu vstup do smuteční síně,“ doplnil Horálek.

Na nevyužitém místě hřbitova vznikla od loňského podzimu za zhruba 600 tisíc korun rozptylová loučka. 

„Ten prostor hřbitova byl jako skladiště starých věnců, květin apod. Byla to taková neřízená skládka. Prostor jsme vyčistili, dali jsme tam novou zeminu, odvodnilo se to, dal se nový plot, vysadili se květiny a dala se zámková dlažba. Celý prostor se upravil tak, aby byl důstojným rozloučením pro zesnulé,“ přiblížil jednatel.

Součástí pietního místa je také umělecký artefakt a kovaná brána od místního kováře. Opravy celého areálu budou pokračovat.

„Ten hřbitov by zasluhoval opravdu veliké investice. Dvě další hlavní brány jsou svařeny z profilových jeklů – je to nedůstojné a ošklivé. Chtěli bychom nechat udělat bránu od uměleckého kováře tak, jak máme u rozptylové loučky. To je první věc, kterou bychom chtěli. Druhá věc – máme zde bývalou márnici nebo kamenictví, to je budova, která se nám dnes rozpadá pod rukama. Takže bychom chtěli službu obnovit pro lidi, příp. zde udělat veřejné záchodky, protože s tím, je tady problém. Takže to je další věc a pak pochopitelně povrchy a opravy kolumbárií. Tady je prostě investic nepočítaně. Nehledě na to, že se nám západní strana hřbitova rozpadá. Tam je stará obvodová zeď, která se nám už bortí. Ta je připraveno na příští rok, že budeme rekonstruovat ještě zeď hřbitova,“ vyjmenoval potřebné investice Horálek.

Z jednání Rady města a hodnocení dosavadních úprav vyplynulo, že je investicím do místního hřbitova nakloněna.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!