Kraj podpoří dotacemi mládež

Kraj podpoří dotacemi mládež
V roce 2019 budou vyhlášeny dotační programy/tituly v celkové výši 3 777 000 korun.

Jde o následující oblasti:

a) Podpora mezinárodní spolupráce dětí a mládeže v roce 2019

Na základě Dlouhodobého záměru vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy Plzeňského kraje a v souladu s Koncepcí podpory mládeže na období 2014–2020 je cílem tohoto programu finančně podporovat mezinárodní projekty a výměny mládeže, které navazují na Bílou knihu Evropské komise o mládeži, přijatou Evropskou komisí 21. listopadu 2001. Cílem tohoto programu je výchova mladých lidí k solidaritě, toleranci a porozumění prostřednictvím interkulturního vzdělávání. Program je zpřístupněn i těm mladým lidem, kteří jsou zdravotně, sociálně, ekonomicky, geograficky či etnicky znevýhodněni. Zdokonaluje se jazyková vybavenost a dochází k odbourávání bariér při vzájemné komunikaci, což je důležitou součástí přípravy dětí a mládeže na soužití ve sjednocené Evropě. Cílem je také podpora spolupráce s partnerskými regiony Plzeňského kraje v oblasti školství a mládeže.

b) Podpora preventivních aktivit a výchovy k toleranci v roce 2019 (společně s programem a) 1,5  milionu korun)

Na základě Dlouhodobého záměru vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy Plzeňského kraje je cílem dotačního titulu podpora realizace aktivit škol a školských zařízení v oblasti primární prevence rizikového chování, zejména programů všeobecné, selektivní a indikované prevence rizikového chování zaměřených na děti a mládež na území Plzeňského kraje, adaptačních pobytů - zejména žáků 1. a 6. ročníků základních škol a žáků 1. ročníků středních škol, dále podpora projektů zaměřených na vzdělávání pedagogických pracovníků škol v oblasti primární prevence rizikového chování, specializační studium školních metodiků prevence či supervizi pedagogických sborů.

c) Podpora poskytovatelů primární prevence rizikového chování v Plzeňském kraji v roce 2019 (2 miliony korun)

Na základě Dlouhodobého záměru vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy Plzeňského kraje je cílem dotačního titulu podpora realizace aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování, zejména programů všeobecné, selektivní a indikované prevence rizikového chování zaměřených na děti a mládež na území Plzeňského kraje, dále podpora projektů zaměřených na vzdělávání pedagogických pracovníků škol v oblasti primární prevence rizikového chování, specializační studium školních metodiků prevence či supervizi pedagogických sborů. Dotační titul je určen osobám a organizacím, které poskytují aktivity v oblasti primární prevence rizikového chování školám a školským zařízením Plzeňského kraje. Prioritou jsou projekty zaměřené na realizaci certifikovaných programů primární prevence rizikového chování ve školách a školských zařízeních.

d) Nadání 2019 (270 tisíc korun)

Cílem programu je podporovat a rozvíjet nadání a zájem žáků středních škol o přírodovědné, společenskovědní a jazykové obory, rozvíjet péči o nadané děti a mládež ve středních školách, zlepšovat materiální vybavení středních škol pro práci s nadanými žáky.

Uvedené programy v oblasti mládeže budou přijímat žádosti v termínech od 17. 1. 2019 do 4. 2. 2019; program Nadání 2019 od 1. 8. 2019 do 23. 8. 2019.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!