Kraj opět podpoří malé venkovské prodejny

Kraj opět podpoří malé venkovské prodejny
Plzeňský kraj bude čerpat dotaci z „Programu podpory malých prodejen na venkově „OBCHŮDEK 2021+“ – národním dotačním programu Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) ČR“.

Rada schválila žádost kraje o dotaci z tohoto programu ve výši 3 mil. Kč. Cílem programu MPO je finanční podpora krajům ČR, kterou následně kraj poskytne vybraným maloobchodním prodejnám, provozovatelům těchto prodejen tedy podnikatelům v obcích, na jejichž území se nachází jedna maloobchodní prodejna. Jedná se o program, jehož cílem je udržení provozu maloobchodu v obcích do 1 000 obyvatel (nebo v obcích do 3 000 obyvatel, jejichž místní části mají méně než 1 000 obyvatel). Dotace je konkrétně určena na snížení provozních výdajů maloobchodních prodejen.

Kraj může z programu získat maximální dotaci 3 mil. Kč. Ta bude kraji poskytnuta až ex-post na základě souhrnného přehledu vyplacených finančních podpor v rámci tohoto krajského dotačního titulu. Z tohoto důvodu je nutné, aby Plzeňský kraj ve svém rozpočtu počítal s předfinancováním programu do výše 3 mil. Kč.

Plzeňský kraj již od roku 2018 vyhlašuje vlastní dotační titul na podporu venkovských prodejen. Ten  by měl alespoň částečně přispět obcím k udržení kamenného obchodu, případně k zachování služeb pojízdné prodejny. Pro starší občany je místní obchod často jedinou možností, kde si nakoupit alespoň základní potraviny. Navíc plní i funkci sociální - jde také o místo, kde se starší občané setkávají. Tento dotační titul vyhlásil Plzeňský kraj poprvé v roce 2018 (žádost o dotaci podalo 33 obcí a bylo rozděleno přibližně 1,3 mil. Kč). V roce 2019 bylo podpořeno 61 prodejen částkou 2,005 mil. Kč, v roce 2020 kraj přispěl částkou 2,670 mil. Kč na podporu 79 prodejen.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!